Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Alegerile globale și conflictele, provocările lui 2024. Analiștii au identificat mai multe riscuri de urmărit în acest an

Super anul electoral 2024, așa cum îl numesc mulți dintre strategii geopolitici, vine cu riscuri și provocări. O posibilă slăbire a democrației, tranziția verde, războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu, dar și provocările economice sunt câteva din riscurile identificate de analiștii de la Agora Strategy.

Alegerile din 2024

2024 este un an cu multe particularități și riscuri. Un punct de cotitură pentru omenire, spun analiștii, care atrag atenția că deciziile luate la nivel global, vor avea un impact major asupra vieții noastre a tuturor în anii care urmează. Mai mulți experți au identificat riscurile la care autoritățile trebuie să fie atente.

Primul risc pe care l-au identificat cei de la think tankul Agora Strategy, alegerile care pot să slăbească democrația globală, și aici facem referire la super anul electoral, 2024, alegeri pe tot globul, SUA un punct de cotitură

Și va da un semnal puternic. În prezent sondajele americane dau ca aproape sigură o nouă confruntare între aceiași vechi rivali: Joe Biden și Donald Trump. Vot va fi și în Uniunea Europeană unde partidele de extremă dreaptă câștigă teren în democrații consolidate precum Franța, Germania și țările nordice. Totul se întâmplă pe un fond în care lumea este zguduită de conflicte: unul în Europa, cu implicații globale și altul în Orientul Mijlociu care riscă să se extindă în regiune. Rivalitatea dintre China și SUA este un alt risc asupra căruia Agora Strategy atrage atenția.

Iordan Bărbulescu, profesor SNSPA: „Zona sigur că e o zonă fierbinte, Coreea de Nord cu provocările ei, e o zonă fierbinte China care trebuie să compenseze pentru faptul că a pierdut din avântul economic, că firmele încep să dea faliment. Și atunci îți arăți puțin mușchii.”

Efectele folosirii Inteligenței Artificiale

Totuși profesorul universitar Iordan Bărbulescu susține că relația dintre cele două state a intrat într-o perioadă de comunicare pozitivă, care ar putea fi însă perturbată dacă Donald Trump se întoarce la Casa Albă. Tranziția verde ridică și ea probleme în mai multe ramuri economice. Va fi o cursă globală pentru a obține resurse naturale cum ar fi litiu, cobalt sau nichel, necesare pentru tranziția verde. și a fost identificată ca un risc care trebuie urmărit. Inteligența artificială, folosirea ei dar și lipsa unor reglementări, ridică temeri.

Iulian Chifu, președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning: „Am văzut ce efecte sunt la social media, și le descoperim după 10, 12 ani. Practic de al apariția social media, abia astăzi încercăm ce impact mare este și cam unde ar trebui să ne ducem cu reglementarea, același lucru se întâmplă și cu AI. Există niște reguli pe care ni le dau algoritmii matematici din spatele lor, dar există și elemente pe care nu le-am studiat.”

Iar efectele folosirii AI asupra individului și a societății sunt încă o necunoscută, și implicit și felul în care trebuie făcută reglementarea este încă neclar. Schimbările climatice vor afecta mediul și economia în 2024, care din cauza fenomenelor meteo extreme se vor confrunta cu probleme indirecte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE