Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite cer Chinei să determine Iranul să oprească atacurile rebelilor houthi împotriva navelor occidentale

Statele Unite cer Chinei să-și folosească influența asupra Iranului pentru a opri atacurile milițiilor houthi din Yemen împotriva navelor occidentale din Marea Roșie, informează Reuters. Consilierul pentru securitate națională al președintelui Biden, Jake Sullivan, a făcut cunscute îngrijorările administrației americane în timpul discuții pe care tocmai le-a avut la Bangkok cu ministrul chinez de externe Wang Yi.

Un petrolier britanic- ținta unui nou atac în Marea Roșie

Forțele americane au lovit o locație aparținând rebelilor houthi pro-iranieni din Yemen, după ce aceștia au atacat un petrolier britanic în Golful Aden. Atacul nu s-a soldat cu victime. Potrivit Reuters, acesta este un nou episod din campania de lovituri cu rachete anti-navă a rebelilor vizând blocarea traficul maritim internațional în regiune.

Compania care operează transporturile petrolierul britanic a indicat că echipajul a reușit să țină sub control incendiul provocat de impactul rachetei, cu ajutorul asistența navelor militare americane care patrulează în zonă.

Atacurile rebelilor houthi perturbă traficului maritim și comerțului global

Rebelii Houthi controlează o mare parte din Yemen, după aproape un deceniu de război împotriva guvernului, care a provocat una dintre cele mai grave crize umanitare din lume. Aceste tensiuni i-au împins pe anumiți armatori să suspende transporturile navale prin Marea Roșie, transporturi reprezentând până la 12% din comerțul mondial, căutând rute ocolite pentru a ajunge în Asia și Europa.

Repercusiunile asupra traficului maritim și comerțului global se fac deja simțite. Potrivit ONU, volumul comerțului care trece prin Canalul Suez, pasaj crucial care leagă Marea Roșie de Mediterana, a scăzut cu 42% în ultimele două luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE