Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cresc temerile unui conflict pe scară largă în Orientul Mijlociu: Iranul a lansat mai multe lovituri în Irak și Pakistan

Iranul a lansat marți mai multe lovituri aeriene în Pakistan și Irak, provocând proteste puternice din partea ambelor state și amplificând astfel temerile unui conflict pe scară largă în zona Orientului Mijlociu.

De la începutul războiului din Gaza, Iranul a folosit forțele sale proxy împotriva Israelului și a aliaților săi. Teheranul a declarat marți că ultimele sale atacuri au reprezentat un răspuns la atacurile teroriste din interiorul granițelor sale.

Lovituri iraniene în Pakistan și Irak

Irakul a fost primul care a anunțat că a suferit un atac în regiunea Kurdistan. Autoritățile de la Bagdad au spus că mai multe persoane au fost ucise în urma atacului, inclusiv o fetiță de 11 luni. La câteva ore după ce guvernul irakian și-a rechemat ambasadorul la Teheran și l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri al Iranului la Bagdad pentru a protesta față de atac, Pakistanul a declarat că și el a fost lovit de Iran

"Pakistanul condamnă cu fermitate încălcarea neprovocată a spațiului său aerian de către Iran și lovitura în interiorul teritoriului pakistanez, care a dus la moartea a doi copii nevinovați ", a declarat guvernul de la Islamabad într-o declarație. "Această încălcare a suveranității Pakistanului este complet inacceptabilă și poate avea consecințe grave."

Pakistan, un stat înarmat nuclear, a fost lovit într-o regiune muntoasă îndepărtată, în timp ce Irakul, un stat care are legături politice cu Iranul, a fost lovit în regiunea secesionistă Kurdistan. Iranul a folosit în  cadrul acestor lovituri atât rachete balistice, cât și drone.

Oficialii iranieni spun că au țintit grupări teroriste pe care le acuză că s-ar fi aflat în spatele atentatelor recente de pe teritoriul său. Guvernele irakian și pakistanez au respins justificările Iranului.

Teama unui război pe scară largă

Acțiunile Iranului au alimentat temerile privind un război pe scară largă în Orientul Mijlociu. În prezent mai multe grupări sprijinite de Iran – rebelii Houthi și Hezbollah – sunt angrenate în confruntări limitate cu Israelul, Statele Unite și alte puteri occidentale.

Rebelii Houthi, susținuți de Iran, care operează în Yemen, au perturbat transportul maritim global prin atacarea navelor din Marea Roșie, în timp ce Hezbollah, care operează în Libran, a lansat atacuri asupra nordului Israelului. Milițiile irakiene strâns legate de Iran au vizat bazele americane din Irak și Siria de peste 130 de ori în ultimele trei luni, potrivit The New York Times.

Pe lângă faptul că a lovit Pakistanul și Irakul, Iranul a lovit în ultimele zile și Siria. Până în prezent, nu a existat nicio obiecție publică din partea guvernului sirian, un aliat al Iranul.

Lovitura din Pakistan ar fi fost lansată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran, potrivit agenției semioficiale de știri Tasnim din această țară. Atacul cu rachete asupra Irakului a provocat o răcire temporară a relațiilor între Bagdad și Teheran. Irakul a depus o plângere la Consiliul de Securitate al ONU în legătură cu "agresiunea" iraniană, iar consilierul irakian pe probleme de securitate națională, Qassim Al-Araji, a calificat explicația iraniană privind loviturile sale drept "nefondată".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE