Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iranul, răspuns dur după atentatele cu bombă: "Veți plăti un preț mare"

Iranul amenință cu un răspuns dur, după dubla explozie de la Kerman, din sud, în care peste 100 de persoane au murit. Guvernul de la Teheran a decretat pe 4 ianuarie zi de doliu naţional, în timp ce nimeni nu a revendicat până în prezent atacul, cel mai sângeros din ultimii 40 de ani.

Un oficial american spune că pare un atac terorist de tipul celor comise în trecut de organizația Statul Islamic, în Iran. De altfel, Statele Unite neagă orice implicare a lor sau a Israelului în atacul cu bombe de pe 3 ianuarie, din Iran.

"Veți plăti un preț mare"

Președintele Ebrahim Raisi a promis răzbunare, pe fondul vocilor mulțimii care strigă "Moarte Israelului".

Ebrahim Raisi: "O mulțime uriașă se îndrepta spre mormântul sfințit al lui Qassem în aceste zile și încerci să sperii oamenii cu un act barbar. Acum că nu poți învinge rezistența și puterea ta și-a pierdut eficiența împotriva forțelor de rezistență, tu ucizi oamenii nevinovați? Fiți conștienți de faptul că în schimbul acestei crime îngrozitoare, veți plăti un preț mare!"

A doua bombă a făcut cele mai multe victime

Bombele au explodat în timp ce mulțimea se adunase la comemorarea a patru ani de la asasinarea generalului Qassem Soleimani, comandantul Forţei Al-Quds din cadrul Corpului Gărzilor Revoluţionare, ucis de o dronă americană în 2020. Soleimani a condus operaţiuni clandestine în diferite ţări şi a fost o figură cheie în campania de lungă durată a Iranului de a alunga forţele americane din Orientul Mijlociu.

Ahmad Vahidi, ministrul de Interne din Iran, a declarat pentru televiziunea de stat că prima bombă a explodat în jurul orei 15:00, iar cealaltă aproximativ 20 de minute mai târziu.

Cele două dispozitive explozive au fost detonate de la distanță, potrivit presei locale. Cea de-a doua explozie a făcut cele mai multe victime, spun autoritățile. Un număr foarte mare de oameni se adunaseră în cimitir. Imagini surprinse din satelit înaintea deflagrațiilor arată mulțimea care ocupase străzile.

SUA neagă orice implicare

Iranul este o republică islamică condusă de un regim autoritar sancționat de Uniunea Europeană pentru încălcări ale drepturilor omului. Condus de un regim șiit reprezentat de actualul președinte, dar și de numărul doi în stat, Marele Ayatollah Khamenei, Iranul are mai mulți adversari care ar putea fi în spatele atacului, inclusiv grupuri din exil organizații militante pentru drepturile omului.

Departamentul de Stat american nu s-a pronunțat asupra responsabililor, dar a exclus orice implicare a SUA, sau a Israelului în atac.

Matthew Miller, purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat: "Statele Unite nu au fost implicate în niciun fel. Orice sugestie contrară este ridicolă. Nu avem nici un motiv să credem că Israelul a fost implicat în această explozie."

Organizația islamistă Statul Islamic este formată din minoritatea sunni ce se opune șiiților care conduc Iranul. A comis în 2017 un dublu atentat terorist la Teheran, atunci când două comandouri au atacat, aproape simultan, parlamentul iranian și mausoleul fostului ayatollahul Khomeini. Atacurile de atunci s-au soldat cu 16 morți și 43 de răniți și au fost revendicate de aripa din Libia a organizației teroriste Statul Islamic. Gardienii Revoluției, armata de elită a regimului iranian, au acuzat însă Statele Unite și Arabia Saudită de faptul că sunt implicate în atentate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE