Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Explozii în Iran, la ceremonia de comemorare a morții lui Qasem Soleimani. Peste 100 de oameni au murit

Două explozii au fost auzite miercuri în apropierea mormântului generalului iranian Qasem Soleimani, anunță televiziunea de stat de la Teheran.

Fostul militar a fost cel care a pus la punct operațiunile militare iraniene în Orientul Mijlociu. El a fost omorât în ianuarie 2020 într-un atac cu dronă americană în Irak.

VEZI GALERIA
4 imagini
03/01/2024 , 16:54

Două bombe ar fi fost detonate de la distanță

Cele două bombe care au explodat la mormântul lui Soleimani ar fi fost detonate de la distanță, după spusele site-ului de știri al Gărzii Revoluționare, citat de AFP. Și agenția iraniană de presă Tasnin susține aceeași variantă, citând "două surse informate".

Totodată, agenția de știri de stat ISNA îl citează pe primarul Kerman, Saeed Tabrizi, care a spus că "bombele au explodat la 10 minute una de cealaltă".

Presa de atat din Iran spune că, pe lângă decese, au fost rănite cel puțin 170 de persoane.

03/01/2024 , 16:45

Bilanțul deceselor a ajuns la 103

Presa de stat din Iran spune că numărul morților după cele două explozii din apropierea mormântului generalului Gărzii Revoluționare Qasem Soleimani a crescut la 103, după ce unele persoane au murit ulterior din cauza rănilor. Informația este confirmată și de Israel Times și Al-Jazeera.

Agenția oficială de presă IRNA mai spune că 141 de persoane au fost rănite în explozie, dintre care unele sunt în stare critică.

Între timp, armata israeliană IDF a intrat în alertă pentru un posibil răspuns al grupării Hezbollah, după uciderea șefului adjunct al Hamas. Cu toate că se crede că Israelul ar fi în spatele celor întâmplate, șeful Mossad a precizat că "cei care au luat parte la masacru și-au semnat propria condamnare la moarte".

03/01/2024 , 15:30

Peste 70 de oameni au murit

Numărul morților a ajuns la peste 70 de persoane, în urma "atacurilor teroriste" de lângă mormântul comandantului Soleimani, scrie Reuters.

"Exploziile au fost provocate de atacuri teroriste", a declarat un oficial local din provincia Kerman, citat de presa de stat.

Babak Yektaparast, un purtător de cuvânt al serviciilor de urgență din Iran, a declarat că 73 de persoane au fost ucise și 170 rănite.

Știrea inițială:

Presa din orașul Kerman, unde este înmormântat generalul, scrie că mai multe recipiente cu gaz au explodat pe drumul care duce la cimitir, iar autoritățile monitorizează situația. Primele informații de la fața locului vorbesc de cel puțin 20 de morți.

De asemenea, alți 40 de oameni au fost răniți în busculada apărută după explozii. Un oficial al guvernării locale spune că ar fi vorba de un atac terorist.

Televiziunea de stat a arătat echipe de salvare ale Semilunii Roşii evacuând răniţii de la ceremonie, la care sute de iranieni se adunaseră pentru a comemora moartea lui Soleimani, scrie Agerpres.

"Echipele noastre de răspuns rapid evacuează răniţii (...). Dar există valuri de mulţimi care blochează drumurile", a declarat Reza Fallah, şeful Semilunii Roşii în provincia Kerman, la televiziunea de stat.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE