Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Șeful Mossadului a folosit un citat religios surprinzător după ce adjunctul Hamas a fost ucis. Conducătorul Hezbollah a reacționat și el

Numărul doi din conducerea Hamas a fost ucis pe 2 ianuarie, în capitala Libanului, Beirut, după un atac cu drone. Deși Israelul nu a revendicat până acum atacul, șeful Mossadului a avut o reacție considerată surprinzătoare, la o zi distanță.

David Barnea a făcut, pentru prima dată, aluzie la implicarea Israelului în această operațiune de eliminare a lui Saleh al-Arouri și a folosit un citat religios. Șeful serviciului de informaţii externe al Israelului a ținut să sublinieze că Mossadul "va regla conturile" cu toți responsabilii pentru atacul pe care Hamas l-a dat asupra Israelului pe 7 octombrie 2023.

Declarație surprinzătoare a șefului Mossad

"Astăzi ne aflăm în plin război. Iar Mossadul, acum, la fel ca și în urmă cu 50 de ani, se angajează să-şi regleze conturile cu ucigaşii care au trecut de granița Fâşiei Gaza pe 7 octombrie, cu cei care au planificat şi cu sponsorii lor. Asta va lua ceva timp, la fel ca după masacrul de la Munchen, dar vom pune mâna pe ei oriunde s-ar afla.

Fiecare mamă arabă trebuie să ştie că, dacă fiul ei a participat, direct sau indirect, la măcelul din 7 octombrie, sângele lui va cădea asupra capului său", a spus David Barnea, folosind un citat religios, în timp ce se afla la funeraliile fostului şef al Mossadului, Zvi Zamir, care a decedat pe 2 ianuarie.

Barnea a mai spus că "fiecare terorist de pe 7 octombrie e un om mort".

Publicația Jerusalem Post consideră surprinzătoare această declarație și crede că aceasta reprezintă un indiciu clar că Israelul a fost implicat în asasinarea lui Saleh al-Arouri (57 de ani), care locuia în capitala Libanului, Beirut.

Masacrul de la Munchen, despre care amintește Barnea, a avut loc la Jocurile Olimpice din 1972, care s-au ținut la Munchen. La acea vreme, gruparea palestiniană "Septembrie negru" a ucis 11 sportivi israelieni. Șeful de atunci al Mossadului, Zvi Zamir, a coordonat misiunea "Mânia lui Dumnezeu", care a avut ca obiectiv eliminarea celor vinovați.

Reacția șefului Hezbollah

Referitor la uciderea lui Saleh al-Arouri, a reacționat și șeful grupării libaneze Hezbollah, susținută de Iran. Sayyed Hassan Nasrallah a avut un discurs televizat, în care a amenințat că "nu putem să tăcem".

"A fost o crimă majoră și periculoasă în legătură cu care nu putem să tăcem. E o agresiune flagrantă israeliană. (...) Cine se gândește la război cu noi, într-un cuvânt, va regreta. Nu vor exista nici limite, nici reguli", a spus liderul grupării Hezbollah, Sayyed Hassan Nasrallah.

Saleh al-Arouri era artizanul reluării relației dintre Hamas și Hezbollah. Cele două părți au susținut tabere diferite în timpul războiului care a izbucnit în Siria în 2011.

De la începutul conflicului, au existat atacuri frecvente între armata israeliană și gruparea Hezbollah, însă doar în regiunea de graniță. Prin uciderea lui Saleh al-Arouri, analiștii spun că a fost prima lovitură care a ajuns tocmai în Beirut și că poate fi privită drept un mesaj din partea Israelului că principalul bastion al Hezbollahului nu poate scăpa, după ce a ajutat Hamasul să dea atacul sângeros de la începutul lunii octombrie, lansând mai multe rachete peste graniță.

În total, de la începerea ostilităților, au fost uciși mai bine de 120 de luptători ai Hezbollah, în timp ce israelienii au pierdut 9 militari.

Hezbollah a mai dus un război cu Israelul în 2006, care a durat o lună.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE