Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Proteste în Cisiordania dupa uciderea lui Saleh Arouri, numărul doi al Hamas

Palestinienii din Cisiordania au protestat față de uciderea lui Saleh Arouri, un înalt oficial al Hamas, și a altor șase membri ai grupării militante într-un atac cu dronă, marți, în Beirut, scrie euronews.com.

Oficialii Hamas și Hezbollah au confirmat că Arouri a fost ucis într-o explozie într-o suburbie din sudul Beirutului și au acuzat Israelul pentru atac. Forțele de Apărare ale Israelului (FDI) nu au comentat public moartea lui Arouri, deși au scris pe X (fostul Twitter) că avioanele de luptă ale FDI "au lovit marți infrastructura teroristă Hezbollah din Liban".

Saleh Arouri a fost unul dintre fondatorii aripii militare a Hamas și a condus prezența grupului în Cisiordania. El era considerat numărul doi al Hamas, iar premierul israelian Benjamin Netanyahu își exprimase dorința de a-l ucide chiar înainte de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.

Temeri de extindere a conflictului

Moartea lui Arouri a ridicat temerile legate de extinderea conflictului în Orientul Mijlociu, Hezbollah din Liban intensificând în mod dramatic luptele care, până în prezent, s-au limitat la câteva schimburi de focuri cu forțele israeliene la granița dintre cele două țări. Hezbollah a declarat că uciderea înaltului oficial Hamas "nu va rămâne nepedepsită".

Uciderea lui Arouri are loc într-un moment în care Israelul a intensificat raidurile în Cisiordania după atacul grupului militant care a ucis aproximativ 1.200 de israelieni, majoritatea civili.

Armata israeliană a confirmat că forțele sale au ucis patru militanți palestinieni marți dimineața în timpul unui raid în Cisiordania, spunând că bărbații au deschis focul asupra trupelor care atacau satul Azzun, în nordul Cisiordaniei.

Brigada Martirilor Al-Aqsa, o grupare armată slab legată de mișcarea seculară Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, a declarat că cei patru morți aparțineau grupului său. Aceasta a precizat că cei patru au murit apărând satul.

Peste 300 de palestinieni au fost uciși în Cisiordania de la atacul din 7 octombrie care a declanșat războiul din Gaza. Majoritatea au fost uciși în confruntări cu forțele israeliene în timpul raidurilor sau protestelor.

Asaltul aerian, terestru și maritim al Israelului în Gaza a ucis peste 22.100 de persoane în Gaza, două treimi dintre acestea fiind femei și copii, potrivit Ministerului Sănătății din teritoriul condus de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE