Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine a fost Saleh al-Arouri, liderul Hamas ucis în Beirut

Un atac cu dronă în suburbia orașului Dahiyeh din Beirut, un bastion al Hezbollah, a dus la moartea unui înalt oficial Hamas, Saleh al-Arouri. Hamas a confirmat moartea lui al-Arouri, considerat al doilea om din ierarhia grupării, și a calificat-o drept un "asasinat laș" din partea Israelului.

Cine a fost Saleh al-Arouri?

Al-Arouri, în vârstă de 57 de ani, a fost șeful adjunct al biroului politic al Hamas și unul dintre fondatorii ramurii armate a grupării, Brigăzile Al-Qassam.

El a trăit în exil în Liban după ce a petrecut 15 ani într-o închisoare israeliană. Înainte de începerea războiului, la 7 octombrie, premierul israelian Benjamin Netanyahu amenințase că îl va ucide.

În ultimele săptămâni, al-Arouri și-a asumat rolul de purtător de cuvânt al grupării, notează Al Jazeera.

Statele Unite l-au etichetat pe al-Arouri drept "terorist global" în 2015 și au oferit o recompensă de 5 milioane de dolari pentru orice informație legată de acesta.

Ce au spus liderii israelieni despre moartea lui al-Arouri?

Deși nu a existat niciun răspuns oficial din partea Israelului cu privire la moartea oficialului Hamas, Mark Regev, un consilier al lui Netanyahu, a declarat pentru postul american MSNBC că Israelul nu își asumă responsabilitatea pentru acest atac. Totuși, acesta a adăugat că: "Oricine a făcut-o, trebuie să fie clar un lucru: acesta nu a fost un atac asupra statului libanez".

Danny Danon, un fost emisar israelian la Națiunile Unite, a salutat atacul și a felicitat armata israeliană, Shin Bet - serviciul intern de securitate - și Mossad, pentru uciderea lui al-Arouri.

"Oricine a fost implicat în masacrul din 7 octombrie trebuie să știe că vom lua legătura cu ei și vom închide un cont cu ei", a spus acesta pe reațeaua X.

Care a fost răspunsul Libanului?

Prim-ministrul interimar al Libanului, Najib Mikati, a condamnat atacul asupra suburbiei din Beirut și a declarat că este o "nouă crimă israeliană", precum și o încercare de a atrage Libanul în război.

De asemenea, gruparea Hezbollah a declarat că atacul asupra capitalei Libanului "nu va rămâne nepedepsit".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE