Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Jurnalistul Cătălin Lența, după exploziile din Iran: „Hezbollah este o putere și militantă, dar și politică extrem de importantă în Liban”

Sângerosul incident care a avut loc în sudul Iranului a provocat valuri de furie în lumea musulmană. Generalul Qassem Soleimani, de la a cărui moarte se împlinesc patru ani, era unul dintre cei mai importanți strategi ai Iranului și un susținător al regimului teocratic de la Teheran.

Aceste explozii din sudul Iranului au venit cu numai câteva ore înainte de un așteptat discurs al liderului Hezbollah.

Eliminarea de către Israel a numărului doi în ierarhia grupării teroriste Hamas este încă o dovadă că Tel Aviv își urmărește scopul declarat – anihilarea totală a mișcării militante. În același timp, Israelul pare tot mai preocupat de situația de la granița sa nordică, cea cu Libanul, acolo unde se află gruparea șiită Hezbollah, care până acum s-a ferit să intervină direct în conflictul izbucnit după atacul Hamas din 07 octombrie anul trecut. Au existat atacuri peste graniță, dar nu de amploare.

„Această crimă nu va rămâne fără răspuns sau nepedepsită”, a adăugat Hezbollah, al cărui secretar general, Hassan Nasrallah, urmează să țină miercuri seara un discurs foarte așteptat, într-un moment în care premierul libanez, Najib Mikati, acuză Israelul că „vrea să antreneze Libanul într-o nouă fază de confruntare”.

Analizăm situația și implicațiile incidentului cu jurnalistul Euronews Cătălin Lența.

Euronews România: Cât de mare este riscul ca luptătorii Hezbollah să intervină și ei de partea palestinienilor din Hamas?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: Ne-am mai temut, de când a început războiul dintre Hamas și Israel, de intervenția lui Hezbollah. Am așteptat, nu cu foarte mult timp în urmă, cu mare atenție, discursul lui Hassan Nasrallah.  E liderul Hezbollah, cel care trăiește undeva, probabil, în Liban și atunci toată lumea aștepta să audă „intrăm în război, de partea Hamasului”. Nu s-a întâmplat așa ceva.  

Hezbollah, care e o grupare șiită, susținută puternic de armată și antrenată de Iran, a preferat să rămână declarativă. Sigur, au existat schimburi de focuri. Militanții Hezbollah, care sunt foarte bine înarmați spre deosebire de gruparea Hamas, au lansat rachete și proiectile peste graniță în localități din nordul Israelului.

Evident că Israelul a răspuns, dar nu există o declarație puternică de război, pentru că trebuie să ne amintim că Hezbollah a mai pierdut un război, nu cu foarte mult timp în urmă. Hezbollah este o putere și militantă, dar și politică extrem de importantă în Liban, la această oră. Se bucură de foarte mult sprijin.  

Euronews România: Ce este de fapt gruparea Hezbollah? Știm că au existat anterior lupte între militanții acesteia și Israel. Ce s-a întâmplat?

Cătălin Lența, jurnalist Euronews: Este considerată teroristă în unele state europene. A apărut în anul 1982, ca o aripă militantă, apoi s-a transformat într-un partid politic. A și câștigat alegeri în Liban și, cum spuneam, are o influență destul de mare.  Liderii grupării Hezbollah, care de fapt reprezintă o extensie a Iranului, așa cum este cazul și altor grupări. A influențat foarte mult ceea ce se întâmplă în Liban. 

Urmărește interviul integral.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE