Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Bombardamente în forță în ultima zi din 2023. Netanyahu spune că "războiul va fi mai lung". Autoritatea palestiniană refuză strămutarea din Gaza

Războiul dintre Israel și Hamas durează deja de 86 de zile, însă premierul Benjamin Netanyahu amenință că armata IDF nu se va opri până nu-și va atinge scopul, acela a eradica, "odată pentru totdeauna", gruparea pe care majoritatea statelor o consideră teroristă.

"Războiul se află la apogeu. (...) Va mai dura multe luni până se va încheia", a spus Netanyahu, citat de CNBC.

Israelul atacă centrul Fâșiei Gaza

Avioanele Israelului au continuat cu lovituri în centrul Fâșiei Gaza și atacurile au fost intensificate pe toate planurile. Atacurile aeriene au lovit al-Maghazi și al-Bureij, în centrul enclavei palestiniene. Opt oameni au fost uciși doar într-o singură casă, iar alții au fugit spre Rafah, punctul de trece a frontierei cu Egiptul, localitate aflată pe linia frontului.

Printre dărâmături, soldații israelieni duc o adevărată misiune de comandă în încercarea de a elimina orice luptător Hamas. Există însă, în continuare riscul de victime colaterale în tabăra ostaticilor ținuți de Hamas.

Există însă în continuarea șanse ca un nou acord să aibă loc în ceea ce privește eliberarea a încă 40 de ostatici.

Criza umanitară continuă și se agravează. Un videoclip al Semilunii Roșii, publicat duminică, a evidențiat consecințele bombardamentelor, iar în imagini se vedea cum salvatorii lucrau în întuneric pentru a transporta un copil rănit, scos din ruinele fumegând. Lipsa de provizii a făcut ca 40% din locuitori din Gaza să fie în pragul foametei, după cum a declarat directorul agenției ONU pentru refugiații palestinieni din Gaza.

Israelul a blocat majoritatea alimentelor, combustibilului și medicamentelor, după atacul din 7 octombrie. În ultima zi din 2023, israelienii au declarat că sunt gata să permită ca transporturile din unele țări occidentale să treacă pentru a livra ajutor, după controalele de securitate din Cipru.

  • Bombardamentul aerian și de artilerie al Israelului a ucis peste 21.800 de oameni, potrivit autorităților sanitare din Gaza, conduse de Hamas. Israelul contestă cifrele și spune că a ucis 8.000 de luptători. Înaintea războiului, populația din Gaza era de 2,3 milioane de locuitori.

Netanyahu spune că nu se va opri până nu va eradica Hamasul

Poziția lui Netanyahu nu semnalează nicio încetinire a acestei campanii militare, iar dilema rămâne în continuare cea referitoare la soluția celor două state, pentru că premierul israelian a promis că va prelua controlul enclavei Gaza, aflată la granița cu Egiptul.

Preluarea controlului inclusiv asupra frontierei cu Egiptul ar putea fi văzută ca o inversare de facto a retragerii Israelului din Gaza, din 2005, și ridică noi întrebări cu privire la viitorul enclavei și perspectivele unui stat palestinian.

  • Scopul declarat al armatei israeliene este de a elimina Hamas, gruparea palestiniană care a lansat un atac asupra orașelor israeliene pe 7 octombrie, ucigând în jur de 1.200 de persoane, majoritatea civili, și luând aproximativ 240 de ostatici.
  • Netanyahu a subliniat că nu va demisiona, în ciuda sondajelor de opinie care arată că guvernul său este "în general nepopular".

Între timp, cu ocazia celei de-a 59-a aniversări a partidului Fatah, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a declarat că palestinienii "nu vor accepta strămutarea de pe pământul lor" conform agenției de presă Wafa, citată de CNN.

Riscul extinderii conflictului este unul crescut

Există în continuare riscul ca războiul să se transforme într-un conflict regional, mai ales după ce gruparea iraniană Hezbollah a lansat mai multe atacuri asupra armatei israeliene. IDF spune că a lovit ținte în Liban, în cursul zilei de duminică, însă și în Siria. Iar grupurile susținute de Iran au atacat ținte unde se află armata americană în Irak.

Grupul Houthi, din Yemen, care este un aliniat al Iranului, a atacat, de mai multe săptămâni, diverse transporturi maritime în Marea Roșie, în ceea ce numește "un răspuns" la războiul Israelului din Gaza. Ultimul atac a fost asupra unei nave de marfă Maersk, sâmbătă și duminică, potrivit armatei americane, care a răspuns și a scufundat trei dintre cele patru bărci de atac Houthi. Elicopterele americane au escortat-o pe a patra spre țărm.

  • Israelul spune că a pierdut doar 174 de militari în luptele din Gaza și că operațiunile înregistrează progrese, inclusiv prin distrugerea unor tuneluri Hamas.
  • Presa Hamas a raportat că Abdel-Fattah Maali, un membru de rang înalt al aripii armate a grupării, a fost ucis într-un atac israelian.
  • IDF anunță că a cucerit cartierul general al Hamas din Gaza.
  • Presa palestiniană a precizat că o lovitură a Israelului a ucis un cleric de rang înalt, șeicul Youssef Salama, care a fost ministru al afacerilor religioase în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE