Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Africa de Sud acuză Israelul la CIJ de implicare în "acte de genocid". Reacția Israelului

Africa de Sud acuză Israelul în faţa Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ) de comiterea unor "acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza", a anunţat vineri jurisdicţia, principalul organism judiciar al Naţiunilor Unite, relatează AFP.

În reclamaţia sa, Africa de Sud afirmă că "actele şi omisiunile Israelului relevă un caracter de genocid deoarece sunt însoţite de intenţia specifică necesară (...) de a-i distruge pe palestinienii din Gaza ca parte a unui grupului naţional, rasial şi etnic mai larg al palestinienilor", potrivit unui comunicat al CIJ, cu sediul la Haga.

Potrivit Africii de Sud, "prin conduita sa - prin organele şi agenţii săi şi prin alte persoane şi entităţi care acţionează la instrucţiunile sale sau sub conducerea sa, controlul sau influenţa sa - faţă de palestinienii din Gaza, Israelul nu respectă obligaţiile care îi revin în baza Convenţiei împotriva genocidului", a precizat CIJ.

Cazul a fost depus vineri, a 84-a zi de război, declanşat de un atac fără precedent lansat la 7 octombrie din Gaza de către Hamas pe teritoriului israelian, atac care s-a soldat cu moartea a aproximativ 1.140 de persoane în Israel, în majoritate civili, potrivit celor mai recente date oficiale israeliene.

Răspunsul Israelului

De cealaltă parte, Israelul respinge "cu dezgust" acuzaţiile de "acte de genocid' în războiul din Gaza, așa cum a indicat vineri Ministerul israelian al Afacerilor Externe, relatează AFP.

"Israelul respinge cu dezgust defăimarea (...) propagată de Africa de Sud şi cererea acesteia la Curtea Internaţională de Justiţie", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului Lior Haiat pe X (fosta platformă Twitter).

"Afirmaţiile Africii de Sud sunt lipsite de temei factual şi juridic şi constituie o exploatare dispreţuitoare a Curţii", a afirmat purtătorul de cuvânt israelian.

"Africa de Sud cooperează cu o organizaţie teroristă care cere distrugerea statului Israel", a adăugat ministerul, care a cerut "CIJ şi comunităţii internaţionale să respingă complet acuzaţiile nefondate ale Africii de Sud".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE