Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

RETROSPECTIVĂ. Războiul Israel-Hamas. Trei luni de lupte au lăsat în urmă zeci de mii de morți și Gaza distrusă

Nimic nu prevestea că un nou război va izbucni furios în Orientul Mijlociu spre finalul lui 2023. Și totuși, în zorii zilei de 7 octombrie, sute de militanți ai grupării teroriste Hamas au atacat din Fâșia Gaza vecinul Israel.

Terestru, prin aer și pe apă, luptătorii Hamas au atacat localitățile din apropierea graniței, au omorât oameni și au luat ostatici pe alții. În scurt timp, Tel Avivul a răspuns în forță, iar în aproape trei luni de război au murit peste douăzeci de mii de palestinieni. Euronews România vă prezintă retrospectiva conflictului din Orientul Mijlociu.

Șapte octombrie părea o obișnuită dimineață de sâmbătă, cu majoritatea activităților oprite în Israel și cu mulți soldați de pe graniță în permisie. De acest lucru par să fi profitat militanții Hamas, care au tăiat gardul de la frontieră și au atacat localitățile din sudul Israelului, dar și pe cei care veniseră la un festival în zonă. Militanții Hamas au omorât tot ce au întâlnit în cale și au luat sute de ostatici.

”La primele ore ale dimineții, la 6.30 aproximativ, stăteam pe balcon și, când am auzit sirenele, am intrat în camera blindată. În acest timp am văzut mașinile cu teroriști, mașina albă care este chiar în dreptul casei noastre, și apoi am suferit o lovitură directă asupra casei, de la resturile rachetei care a căzut în apropiere. Suntem în camera întărită de dimineață, suntem acasă, nu am ieșit, vorbim cu frații noștri, vorbim la telefon și gata, până trece urgia, până când primim ordine.”, povestește un bărbat din Israel.

Israelul a ripostat, civilii palestinieni - forțați să fugă în sud

Israelului surprins de violența atacului i-a luat câteva ore să se dezmeticească și să își trimită armata spre Fâșia Gaza. În acest timp, Hamas lansa sute de rachete spre orașele israeliene, iar Tel Avivul, după ce a activat scutul de protecție Iron Dome, a început să bombardeze Gaza City, în nordul Fâșiei. Imediat au început să apară primele victime printre palestinieni.

Hotărâtă să "elimine" Hamas, clasificată drept organizaţie teroristă de către Statele Unite, UE şi Israel, armata israeliană a ripostat cu bombardamente masive asupra Fâşiei Gaza forţând civilii să fugă spre sud. La 27 octombrie, aceasta a lansat operaţiuni terestre în nordul teritoriului, preluând treptat controlul asupra acestuia.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Continuăm războiul până la sfârșit. Va continua până când Hamas va fi eliminată, până la victorie. Cei care cred că ne vom opri nu sunt conectați la realitate. Nu vom înceta să luptăm până când nu vom atinge toate obiectivele pe care le-am stabilit: eliminarea Hamas, eliberarea ostaticilor noștri și îndepărtarea amenințării din Gaza. Atacăm Hamas cu un foc infernal. Peste tot, inclusiv astăzi. De asemenea, le atacăm aliații de aproape și de departe. Toți teroriștii Hamas, de la primul până la ultimul, sunt oameni morți. Ei au doar două opțiuni: să se predea sau să moară.”

După lupte încrâncenate și mii de morți printre civilii palestinieni, după cum susține Hamas, a venit vremea unui armistițiu. Negociată de Qatar, Egipt și Statele Unite, încetarea temporară a focului a permis eliberarea unor ostatici israelieni și a de trei ori mai mulți prizoniei palestinieni.

Prof. Itai Pessach, directorul spitalului pentru copii Edmond și Lily Safra: ”Ostaticii eliberați au fost supuși unei evaluări medicale aprofundate. Unii dintre ei aveau boli anterioare complexe, iar câțiva au suferit răni atunci când au fost răpiți sau în timpul captivității. Starea medicală este complexă și vor avea nevoie de tratament medical și atenție suplimentară, dar nu există niciun pericol imediat pentru niciunul dintre ei. Ei sunt tratați într-o unitate dedicată care oferă tot ce ar avea nevoie pentru a se vindeca și vor rămâne aici cu familiile lor atâta timp cât au nevoie.”

Îngrijorare pentru soarta populației civile palestiniene

Doar că războiul nu s-a oprit, ba chiar a cuprins și sudul Fâșiei Gaza, acolo unde se chinuie să trăiască aproape două milioane de palestinieni. Civilii au fost îndemnați mereu să părăsească anumite zone și să devină din nou refugiați pentru că Israelul îi caută pe militanții Hamas în zona orașului Khan Younis.

Contraamiral Daniel Hagari, purtător de cuvânt al armatei israeliene: ”Pe măsură ce extindem operațiunea din Gaza, rămânem dedicați obiectivelor noastre. Să asigurăm eliberarea ostaticilor noștri și distrugerea Hamas. Vom acționa așa cum am făcut-o până acum, în conformitate cu dreptul internațional. Vom acționa împotriva centrelor de putere ale Hamas. I-am urmărit în nordul Fâșiei Gaza. Acum urmărim Hamas și în sudul Fâșiei Gaza. Vom acționa cu forță maximă împotriva teroriștilor și a infrastructurilor Hamas, reducând în același timp la minimum daunele aduse civililor, pe care Hamas îi folosește drept scuturi umane.”

Intensitatea loviturilor Israelului şi amploarea distrugerilor au provocat critici şi îngrijorări pe plan internaţional cu privire la soarta populaţiei civile palestiniene. Oamenilor le lipsea apa, mâncarea, medicamentele și nu aveau electricitate. Odată cu cucerirea nordului Fâșiei Gaza, un milion de palestinieni au fost obligați să fugă spre zonele din sud, unde nu îi aștepta de fapt nimic. Mulți dintre ei locuiesc acum în tabere improvizate și dorm pe pământul gol.

Eyad Hellis, refugiat din Gaza: ”Sunt obligat să mă descurc doar cu aceste două bidoane de apă, să spăl vasele, să spăl rufele și să beau. Este foarte dificil să umpli și să cari mai mult de două bidoane, chiar și pentru cineva tânăr de 20 de ani, este dificil să le duci doi kilometri pe drumul de întoarcere în tabără. Viața noastră este tragică, foarte grea. Situația este foarte dificilă, uneori rămânem fără apă seara și copiii trebuie să doarmă însetați până când răsare soarele și putem ieși să aducem apă din nou.”

Războiul din Israel și gruparea Hamas, care în curând întră în a treia lună, a lăsat în urmă, până acum, peste o mie două sute de israelieni morți și peste douăzeci de mii de palestinieni omorâți în atacurile armatei Tel Avivului. Și peste două treimi din cei 2,4 milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza au devenit refugiați pe pământul lor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE