Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Un medic palestinian din România descrie ororile războiului Israel-Hamas: ”Umanitatea se termină când vezi copii care se roagă la Dumnezeu să plouă ca să poată să bea apă”

Dr. Amin Zahra, un medic palestinian care lucrează la Spitalul Județean Brașov, a vorbit despre coșmarul pe care-l trăiesc civilii din Fâșia Gaza, la o lună de la declanșarea războiului dintre Israel și gruparea Hamas. Într-un interviu acordat Euronews România, medicul anestezist a criticat în termeni duri Armata israeliană pentru faptul c-ar bombarda inclusiv obiective civile. ”Nu văd războiul când tu distrugi clădiri, spitale, școli, moschei, biserici și orice altceva, nu văd unde mai încerci tu să distrugi o grupare militară”, a spus dr. Zahra.

Amin Zahra s-a născut într-o localitate din Cisiordania și a venit să studieze în România în urmă cu 13 ani. A absolvit Facultatea de Medicină a Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeş” din Timișoara, iar în prezent lucrează ca medic anestezist la Spitalul Județean Brașov.

În direct la Euronews România, medicul a povestit că urmărește evoluția războiului dintre Israel și gruparea Hamas deoarece părinții și frații săi ”se află într-un sat la 20 de kilometri de Ierusalim”.

”Nu sunt afectați ca și cei din Gaza. Nu pot să zic că situația este la fel, însă sunt afectați în mod direct de ceea ce se întâmplă în fiecare zi. Au o restricție de mișcare. Au o teamă, o frică.

Situația nu este liniștită nici în Cisiordania. (...) În fiecare zi sunt morți și acolo. Sunt tot felul de puncte de verificare puse de către evrei. Ca să ajungi dintr-un punct într-altul îți trebuie ore în șir. Sunt drumuri închise.

E la fel și în Cisiordania. Sunt lupte între palestinieni și armata israeliană. Nu este la fel, însă sunt în fiecare zi morți în zonele alea”, a precizat dr. Amin Zahra.

Întrebat cine este implicat în lupte, medicul a afirmat că ”sunt oameni civili care efectiv sunt atacați fără niciun motiv”.

Dr. Amin Zahra critică IDF: E o armată atât de frumoasă. Te bombardează, dar te anunță

Medicul a amintit că actualul conflict nu a pornit pe 7 octombrie, ci este unul care datează de zeci de ani.

”Tot ceea se întâmplă nu a pornit de fapt din data de 7 octombrie. Cu toții știm că zona aia în general este o zonă de conflict și un război de zeci de ani. (...)

E o armată atât de frumoasă (armata israeliană, n.red) care te anunță înainte să te omoare. Adică te bombardează, dar te anunță.

Nu știu cum încercăm să promovăm realitatea asta, dar din păcate realitatea nu e așa cum e promovată de către unii, pentru că cu toții vedem ce se întâmplă în Gaza. Au depășit 10.000 de morți”, a mai precizat medicul.

Medic palestinian stabilit în România: ”Ceea ce ne interesează este viața civililor”

Problema unui palestinian nu este Hamas-ul în momentul de față. Ceea ce vedem este și ceea ce ne interesează este viața civililor.

Când avem peste 10.000 de morți, dintre care peste 70% sunt copii și femei, nu cred că mai vorbim despre un război între o grupare militară și o armată israeliană. Aici vorbim efectiv de niște civili.

Nu văd războiul când tu distrugi clădiri, spitale, școli, moschei, biserici și orice altceva, nu văd unde mai încerci tu să distrugi o grupare militară.

Noi încercăm să concentrăm pe o grupare militară care nu mă interesează. Poate să fie lupta asta în continuare între armata israeliană și Hamas. Nu mă interesează.

Ceea ce mă interesează în momentul de față e viața civililor. Unde ați mai văzut un război unde nu ai curent, nu ai Internet, apă, mâncare, nu ai benzină, nu ai spitale și n-ai unde să operezi oamenii”, a menționat dr. Zahra, la Euronews România.

Dr. Zahra, despre situația critică din spitalele din Gaza: ”Umanitatea se termină când operezi fără anestezie”

”Umanitatea se termină când vezi copii care se roagă la Dumnezeu să plouă ca să poată să bea apă.

Umanitatea se termină când scoți certificatul de deces înaintea certificatului de naștere. Umanitatea se termină când operezi fără anestezie. Despre asta este vorba. De ce încercăm să deviem subiectul?”, a mai spus medicul.

De asemenea, dr. Amin Zahra a făcut apel la respectarea unor principii de război și a cerut culoare umanitare pentru ajutoare.

”Principalul subiect este viața civililor. Haideți să oferim principii de război.

Nu ne atingem de femei, nu ne atingem de copii. Haideți să lăsăm un culoar de umanitate, să intre ajutoarele”, a punctat el.

Medic palestinian: ”E o justificare ca acești oameni folosesc spitalul ca un scut, haide să bombardăm spitalul?”

Totodată, medicul a cerut Armatei israeliene să intervină pentru a opri gruparea Hamas, nu să bombardeze spitale.

”Dacă tu, ca Armata israelian, ai o problemă cu o grupare militară, intră terestru, cu ce vrei tu.

Dacă spui că civilii sunt folosiți pe post de scut uman, o justificare să omorâm mii de copii? E o justificare ca acești oameni folosesc spitalul ca un scut, haide să bombardăm spitalul?

Unde să ducem răniții? Unde să-i ducem pe cei care s-au refugiat. Vorbim de o Fâșia Gaza de câțiva kilometri pătrați unde stau două milioane de oameni”, a concluzionat el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE