Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Grupul Bellingcat: Imaginile terifiante ale războiului civil sirian au fost prezentate ca imagini din Gaza

Imagini terifiante ale războiului civil din Siria au fost în mod intenționat prelucrate de site-uri de propaganda islamistă, astfel încât să fie prezentate ca imagini ale actualului conflict Israel-Hamas, informează site-ul de investigații Bellingcat. Acest fenomen de propaganda subversivă a fost raportat și de alte publicații occidentale, inclusiv de publicația The New York Times. Imaginile au devenit virale pe rețelele de socialziare și au fost ulterior redistribuite de  o serie de personalități proeminente din lumea arabă, dar și din Occident, susținând că arată ”realitățile” din Gaza. Bellingcat a raportat anterior despre creșterea videoclipurilor, imaginilor și afirmațiilor atribuite greșit – care s-au răspândit pe X, TikTok, Instagram și alte platforme de social media.

Bellingcat a identificat, de asemenea, o tendință de reciclare și atribuire greșită a înregistrărilor și imaginilor din războiul civil de lungă durată din Siria actualului conflict Israel-Hamas. Acest fenomen a fost raportat și de alte publicații, inclusiv The New York Times. În special, o serie de personalități proeminente care au o istorie de negare a atacurilor cu arme chimice ale guvernului sirian au redistribuit imagini ale războiului civil sirian, susținând că arată Israelul și Gaza.

Pe măsură ce conflictul actual dintre Hamas și armata israeliană lua amploare,  conturi pro-palestiniene au împărtășit imagini denaturate, inundând platformele media cu imagini false cu civili uciși, prezentați ca fiind palestinieni din Gaza. Potrivit analiștilor de comunicare citati de Bellingcat această tendință de reutilizare a filmărilor din conflictul sirian, și prezentate ca fiind din timpul conflictului din Gaza,  are ca efect o dublă ștergere. Ei spun că folosirea intenționată a imaginilor dintr-un alt război, mai degrabă decât a realității actualului război din Gaza, ascunde situația victimelor din ambelor conflicte.

Bellingcat este site-ul unui grup de jurnaliști de investigație, cu sediul în Olanda, specializat în verificarea informațiilor din surse deschise (OSINT). Grupul publică concluziile investigațiilor unor jurnaliști profesioniști în zonele de război, în cazuri privind abuzurile drepturilor omului și rețelele internaționale de crimă organizată.

 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE