Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Președintele Joe Biden, dat în judecată pentru că ”nu a prevenit genocidul” în Fâșia Gaza

O organizație din New York ce militează pentru respectarea libertăților civile l-a dat în judecată pe președintele american Joe Biden pentru că nu și-ar fi îndeplinit atribuțiile, potrivit legislației americane și internaționale, de a împiedica Israelul să comită un genocid în Fâșia Gaza, relatează The Guardian.

În plângerea depusă de Centrul pentru drepturi constituționale (CCR) în numele mai multor grupuri palestiniene se precizează că acțiunile Israelului, precum ”uciderile în masă”, bombardarea infrastructurii civile și expulzările forțate reprezintă genocid. Reprezentanții CCR susțin că, potrivit Convenției internaționale din 1948 împotriva genocidului, SUA și alte țări trebuie să își folosească puterea și influența pentru a opri aceste crime.

"În calitate de cel mai apropiat aliat și cel mai puternic susținător al Israelului, de departe cel mai mare furnizor de asistență militară, în condițiile în care Israelul este cel mai mare beneficiar al asistenței externe americane de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, Statele Unite au mijloacele disponibile pentru a avea un efect de descurajare asupra oficialilor israelieni care caută să realizeze acum acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza", se arată în plângere.

Motivul pentru care Joe Biden este dat în judecată

Procesul a fost intentat la o tribunal federal din California, iar organizația cere instanței să interzică Statelor Unite să furnizeze arme, bani și sprijin diplomatic Israelului. De asemenea, se solicită o declarație prin care președintele Biden, secretarul american de Stat, Antony Blinken, și secretarul Apărării, Lloyd Austin, să fie obligați ”să ia toate măsurile pentru a împiedica Israelul să comită acte de genocid împotriva poporului palestinian din Gaza".

Printre acestea se numără presiuni exercitate asupra Israelului pentru a opri bombardamentele asupra Fâșiei Gaza și pentru a împiedica expulzarea forțată a palestinienilor.

În anul 2004, CCR a câștigat un caz răsunător la Curtea Supremă a SUA prin care au fost stabilite drepturile prizonierilor deținuți de Armata americană în tabăra de prizonieri de la Guantanamo Bay.

Organizația susține că atacul violent comis de gruparea Hamas pe 7 octombrie, în care au fost ucise aproape 1.200 de persoane, iar mai mult de 200 au fost răpite, nu oferă o justificare legală pentru amploarea ofensivei Israelului asupra Fâșiei Gaza. Conform autorităților controlate de Hamas, peste 11.000 de palestinieni au fost uciși, printre care 4.600 de copii, iar 1,5 milioane de persoane au fost strămutate.

Procesul a fost intentat în contextul în care Curtea Penală Internațională investighează Israelul și gruparea Hamas pentru presupuse crime de război. În schimb, specialiștii în drept afirmă că genocidul este o infracțiune mai greu de dovedit și se întreabă dacă președintele poate fi obligat să constate că Israelul comite genocid, iar, așadar, are obligația de a acționa.

Potrivit The Guardian, președintele american Bill Clinton a refuzat să recunoască uciderea a 800.000 de tutsi în Rwanda în 1994 ca fiind genocid, pentru a evita obligația legală de a interveni. Ulterior, liderul de la Casa Albă și-a prezentat scuzele față de poporul rwandez.

Israelul, acuzat c-ar comite genocid în Fâșia Gaza

Convenția din 1948, redactată ca urmare a Holocaustului, definește genocidul ca fiind ”intenția de a distruge, total sau parțial, un grup național, etnic, rasial sau religios”. Primul articol al Convenției cere semnatarilor, printre care se numără și SUA, "să prevină și să pedepsească" genocidul.

Procesul enumeră o serie de acțiuni întreprinse de Israel care, potrivit CCR, reprezintă genocid împotriva poporului palestinian. Printre acestea se numără numărul ridicat al deceselor în rândul civililor, pedepsele colective sistemice și "privarea de cele mai elementare necesități ale vieții".

De asemenea, reprezentanții organizației susțin că ordinul prin care Israelul a cerut celor peste un milion de palestinieni să își părăsească locuințele din Gaza, limbajul folosit de liderii politici și militari israelieni, echivalează cu un îndemn la genocid.

În acțiunea în instanță se mai precizează că premierul israelian a făcut o referință biblică, amintind despre conflictul israeliților cu amaleciții, menționat în Biblie.

”Trebuie să vă amintiți ce v-a făcut Amalek, spune Sfânta noastră Biblie, și noi ne amintim și luptăm”, a spus premierul israelian.

În plângerea CCR se spune: "În Biblie, Dumnezeu poruncește exterminarea bărbaților, femeilor, copiilor și animalelor amalecite, iar această poruncă este descrisă de cercetători ca fiind un "genocid cu mandat divin"."

Organizația susține că SUA au datoria de a interveni

CCR a citat o hotărâre a Curții Internaționale de Justiție, potrivit căreia există o obligație a statelor de a preveni genocidul prin utilizarea "tuturor mijloacelor pe care le au la dispoziție în mod rezonabil".

"Conform dreptului internațional, Statele Unite au datoria de a lua toate măsurile de care dispun pentru a preveni genocidul", se arată în proces.

"Cu toate acestea, inculpații au refuzat în mod repetat să își folosească influența evidentă și considerabilă pentru a stabili condiții sau a pune limite asupra bombardamentelor masive ale Israelului și asediului total al Fâșiei Gaza. Ei au făcut acest lucru în pofida dovezilor tot mai numeroase ale politicilor israeliene îndreptate spre a provoca daune masive populației palestiniene din Gaza, inclusiv crearea unor condiții de viață calculate pentru a duce la distrugerea lor fizică printr-un asediu total, și chiar dacă există un număr ridicat de decese, inclusiv a mii de copii”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE