Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 39. Schimburi de focuri între Hezbollah și Israel. Localități pustii la granița dintre Israel și Liban

Cel mai mare spital din Gaza nu mai funcționează, a avertizat Organizația Mondială a Sănătății. Sute de oameni, pacienți sau civili care s-au adăpostit în clădire, sunt în pericol în timp ce luptele dintre Armata israeliană și membrii grupării Hamas continuă. Președintele american Joe Biden a cerut Israelului să-i protejeze pe cei aflați în spitalul Al-Shifa.

Sumar:

  • Armata israeliană a ajuns la porțile celui mai mare spital din orașul Gaza, unde sute de pacienți, printre care și bebeluși, au rămas blocați înăuntru. Mii de oameni au fugit de la spitalul al-Shifa, însă oficialii din domeniul sanitar au avertizat că pacienții rămași mor din cauza lipsei de energie. Cel puțin 32 de pacienți, inclusiv trei bebeluși prematuri, au murit în ultimele trei zile, a precizat Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea Hamas.
  • Zeci de bebeluși prematuri și 45 de pacienți ce au nevoie de dializă nu pot fi tratați corespunzător din cauza lipsei de energie, a anunțat un purtător de cuvânt al ONU.
  • Cel puțin 11.240 de palestinieni au fost uciși, printre cei 4.630 de copii și 3.130 de femei în Gaza, de la declanșarea conflictului pe data de 7 octombrie, potrivit datelor făcute publice luni de Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlat de Hamas.
  • Toate spitalele din nordul Fâșiei Gaza nu mai funcționează din cauza lipsei de combustibil și a luptelor intense, conform oficialilor palestinieni din Fâșia Gaza.

Urmărește evenimentele din ziua 38 a războiului Israel-Hamas.

14/11/2023 , 20:18

Schimburi de focuri între Hezbollah și Israel. Localități pustii la granița dintre Israel și Liban

Israelul a fost atacat, din nou, cu rachete de organizația Hezbollah din Liban, susţinută de Iran. Armata israeliană a declarat că artileria sa a lovit  posturi pe care teroriştii obişnuiau să le folosească pentru a ataca Israelul. Însă, localitățile de la granița dintre Israel și Liban sunt din ce în ce mai goale, deoarece oamenii se tem de o eventuală escaladare a conflictului.  

În ultimele săptămâni, mulți locuitori din satele din sudul Libanului de-a lungul graniței cu Israelul au plecat în zone mai sigure mai la nord, deoarece schimburile de focuri dintre Hezbollah și trupele israeliene s-au intensificat.

În satul Rmeish, cu o comunitate creștină, doar câțiva oameni au rămas.

”Suntem împotriva oricărui război. Noi, familiile noastre și copiii noștri vrem să trăim în pace. Plătim acest preț din 1948, când palestinienii au fost strămutați, o ducem tot așa, iar noi nu avem nimic de-a face cu asta. Nu putem face nimic. Suntem împotriva războiului”, spune un localnic. 

”Sunt oameni care s-au speriat și au fugit, așa că Rmeish a fost afectat economic pentru că trei sferturi dintre locuitori au părăsit satul, în urma bombardamentelor. Noi am fost afectați economic. Cei care își deschid magazinele au drept clienți doar vecinii, iar vecinii doar cu ai lor. Așa trăim acum”, a mai explicat un altul. 

Israelul consideră Hezbollah, gruparea militantă șiită susținută de Iran, cea mai serioasă amenințare imediată,  după ce teroriștii au tras aproximativ 150.000 de rachete împotriva Israelului. 

14/11/2023 , 10:15

Deschiderea unui nou coridor uman

Armata israeliană a anunțat că va deschide din nou un coridor pentru ca oamenii să se deplaseze spre sud în Fâșia Gaza de la ora 9.00 (7.00 GMT) până la ora 16.00 și că va întrerupe, de asemenea, ostilitățile pentru o perioadă limitată de timp între orele 10.00 și 14.00 "în cartierele al-Daraj și al-Tuffah".

Mesajul îi imploră pe locuitorii din Gaza: "Vă rugăm, pentru siguranța dumneavoastră, să vă alăturați sutelor de mii de locuitori care s-au mutat în sud în ultimele zile", adăugând: "Locuitori ai Fâșiei Gaza, nu vă predați în fața Hamas, care a pierdut controlul asupra zonei de nord a Fâșiei Gaza și încearcă să facă tot ce poate pentru a vă împiedica să vă deplasați spre sud și să vă protejați".

Acesta îi avertizează în mod special pe palestinieni că există lupte grele în apropierea plajei din sudul fâșiei.

Spitalul al-Shifa, cea mai mare unitate medicală din Gaza, este "aproape un cimitir", susține Organizația Mondială a Sănătății. Un purtător de cuvânt al instituției a spus că aproximativ 600 de persoane au rămas în spital și trăiesc în condiții inumane, fără apă și curent. Nici măcar nu pot fi îngropate cadavrele, a spus aspus directorul spitalului care a precizat că în aceste condiții, înfecțiile se răspândesc rapid. Iar medicii se luptă să-i țină în viață pe zeci de pacienți aflați în stare extrem de gravă, copii născuți prematur sau care au nevoie de dializă. Până acum, șapte bebeluși au murit. Președintele american Joe Biden a cerut Israelului să protejeze principalul spital din Gaza, în apropierea căruia au loc lupte.

Joe Biden, președintele Statelor Unite: ”Este speranța și așteptarea mea că vor exista mai puține acțiuni intruzive asupra spitalului”.

Armata israeliană susține că teroriștii Hamas se adăpostesc în spatele civililor, printre tuneluri săpate sub clădirile spitalelor. Drept dovadă, israelienii au publicat imagini cu arme de-ale Hamasului despre care spun că le-au găsit într-un spital pentru copii.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al Armatei Israelului: ”Vreau să înțelegeți că acest tip de echipament este un echipament pentru o luptă majoră. Acestea sunt explozivi. Acestea sunt veste. Veste cu explozivi. Este o vestă antiglonț pentru ca teroriștii să arunce în aer când sunt înconjurați, să provoace explozii în spitale, printre pacienți”.

Gruparea Hamas ar încerca să obțină un armistițiu. Aripa armată a grupării palestiniene a declarat că până la 70 de femei și copii ar putea fi eliberați în schimbul unei pauze a luptelor de cinci zile. Este parctic imposibil ca propunerea teroriștilor să fie acceptată.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a spus în repetate rânduri că Israelul va opri luptele doar atunci când vor fi eliberați toți cei peste 200 de ostatici din Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE