Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Centrul de instruire pentru F-16 a fost inaugurat. În Baza Aeriană Borcea se vor antrena militari români și aliați, dar și ucraineni

Centrul european de instruire pentru piloții de avioane F-16 de la Baza Aeriană Borcea este gata. Luni a fost inaugurată unitatea în care se vor antrena militarii români și aliați, dar și ucraineni. Prima grupă care începe pregătirea este formată din 7 piloți români care au lucrat cu avioanele MiG-21 LanceR, până când acestea au fost scoase din serviciu. Au prioritate militarii din țara noastră, având în vedere că primele aeronave F-16 din cele 32 second-hand cumpărate din Norvegia ajung în România, săptămâna viitoare.

”Red'' - pilot, Baza 86 Aeriană Borcea: Până acum am zburat cu MiG-21 LanceR, am terminat academia în 2013 și din 2016 am zburat pe aeronava MiG-21 LanceR, am făcut misiuni de poliție aeriană, atât pe Câmpia Turzii, cât și aici la Fetești și la Mihail Kogălniceanu.

”Wizzard'' - instructor contractat de Lockheed Martin: Cursul e programat să dureze 22 de săptămâni, dar, în funcție de vremea din România, ar putea dura mai mult. Ar trebui să zburăm la începutul lunii decembrie, atunci vor fi primele zboruri. Ar trebui să lucrăm aici, în simulator, în următoarele două săptămâni. 

Șeful Centrului European de Instruire F-16: Relativ complicat este că trecem pe o altă categorie de aeronavă, trecem de la un avion, la un sistem de platformă care poate fi integrat în sistemul de apărare al NATO. Avem și alte cursuri, pe lângă cursul de trecere, în plan avem să trainuim și piloți români, să ajungă la nivelul următor, adică lider de formație de 2 avioane, lider de formație de 4 avioane și piloți instructori.

În timp ce România a pus la dispoziție infrastructura pentru realizarea centrului, compania producătoare de F-16, Lockheed Martin, a adus instructorii, iar Țările de Jos avioane.

Până acum, Forțele Aeriene din Țările de Jos au trimis în România 5 astfel de aeronave F-16 pentru piloții care se vor antrena la centrul de instruire de la baza Borcea. Încă 13 astfel de aeronave olandeze vor mai fi trimise în perioada următoare la unitate.

Militarii români au prioritate la instruire, în contextul în care, peste o săptămână, ajung în țara noastră primele 3 avioane F-16 din cele 32 second-hand cumpărate din Norvegia. Și piloții aliați se vor instrui în centrul din România, dar și ucrainenii, în contextul în care mai multe state europene, printre care Țările de Jos, Danemarca și Norvegia, se pregătesc să livreze Ucrainei avioane F-16.

Angel Tîlvăr - ministrul Apărării Naționale: Totul este planificat și piloții ucraineni vor începe îndată ce au satisfăcute cerințele de pre-antrenament, care se referă la deprinderea elementelor de abilități lingvistice și, în funcție de fiecare pilot și de experiența pe care o are, pregătirea va fi adaptată.

Kajsa Ollongren - ministrul Apărării din Țările de Jos: Orice ține de Ucraina trebuie făcut urgent. Ei luptă în acest război împotriva Rusiei, știm că au nevoie de aceste capabilități pentru a-și întări și apărarea antiaeriană, dar este un proces de durată, cu mai multe situații complexe pe care trebuie să le gestionăm.

Kathleen Kavalec - ambasadoarea SUA în România: Toate activitățile noastre împreună, ca alianță, sunt menite să proiecteze atât apărarea, cât și descurajarea inamicului. Deci tot ce facem aici e menit să apere Alianța, fiecare centimetru al Alianței, iar acesta este încă un pas pe care îl facem pentru a întări această capabilitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE