Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Avioanele F-16 din Olanda, destinate Ucrainei, vor ajunge în România. Ce i-a spus lui Zelenski premierul olandez

Momentul în care Ucraina se va putea apăra eficient la nivel aerian se apropie, iar primele avioanel F-16 vor fi trimise de Olanda în România. Așa i-a spus premierul olandez Mark Rutte președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.

"Sper ca rachetele Patriot să fie livrate în scurt timp, pentru a ajuta Ucraina în iarna care urmează. Şi același ritm este valabil şi pentru avioanele F-16. Primele vor fi expediate la centrul de antrenament din România în următoarele două săptămâni, în așa fel încât începând de atunci să ne pregătim pentru antrenamente", i-a spus premierul Mark Rutte lui Volodimir Zelenski, în timpul unei videoconferințe.

Avioanele F-16 din Olanda vor ajunge în România

În afară de Olanda, alte țări care au oferit Ucrainei avioane F-16 sunt Danemarca, Norvegia și Belgia. Unul dintre locurile de antrenament al piloților ucraineni este în România, la Baza Aeriană 86 'Locotenent aviator Gheorghe Mociorniţă'.

Premierul olandea a dat mai multe detalii pe rețelele de socializare.

Mark Rutte: "Țările de Jos vor continua să sprijine Ucraina în fața agresiunii continue a Rusiei, atât cât va fi necesar. Situația devastatoare din Israel și Gaza nu ne va îndepărta atenția de la Ucraina. Nevoia existențială de a respinge agresiunea rusă este în continuare prioritatea noastră, atât pentru Ucraina, cât și pentru securitatea Europei, în general. I-am confirmat asta încă o dată președintelui Zelensky, astăzi, în timpul unei videoconferințe.

Țările de Jos sprijină Ucraina pe mai multe fronturi. În acest weekend, la Malta au început discuțiile între Țările de Jos și partenerii internaționali, cu privire la angajamentele de securitate pe termen lung pentru Ucraina. Accentul se va pune pe securitate și apărare, inclusiv pe consolidarea apărării aeriene a Ucrainei.

De asemenea, l-am informat pe președintele Zelensky că avioanele F-16 promise de Olanda pentru a întări apărarea antiaeriană ucraineană vor ajunge la centrul de antrenament din România în două săptămâni. Asta înseamnă că acele cursuri de pregătire pentru piloții ucraineni vor putea debuta în scurt timp.

Am discutat, de asemenea, despre cum merg lucrurile în stabilirea unui coridor alternativ pentru exportul de cereale prin Marea Neagră. Țările de Jos vor furniza Ucrainei bărci de patrulare pentru a menține această rută în siguranță. Am purtat recent discuții pe acest subiect în orașul-port Odesa. Atrocitățile pe care Rusia le-a comis nu trebuie uitate.

Pentru a asigura acest lucru, Țările de Jos rămân implicate în investigarea crimelor Rusiei. O a patra misiune criminalistică olandeză se află în prezent în Ucraina, sub auspiciile Curții Penale Internaționale, adunând dovezi ale crimelor de război".

Piloții ucraineni se vor antrena în România

Pregătirile piloților ucraineni au început în septembrie, în Danemarca și SUA. Danezii dispun în prezent de 43 de avioane F-16, iar 19 dintre acestea vor fi livrate ucrainenilor.

Kievul cerea de mai multă vreme aliaţilor occidentali astfel de aeronave, pentru a opri supremația aeriană a Rusiei.

Zelenski spunea, în august, că Danemarca și Olanda vor furniza, în total, 42 de avioane F-16.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE