Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România ar putea găzdui un nou centru de mentenanță pentru avioanele F-16. Anunțul făcut de Ministerul Economiei

România ar putea găzdui un nou centru de mentenanță și suport logistic destinat avioanelor F-16 "Fighting Falcon", după cum reiese dintr-un Memorandum de înțelegere, semnat miercuri la București.

Acordul a fost parafat între compania norvegiană Kongsberg şi Romaero S.A, în prezenţa ministrului Ştefan-Radu Oprea, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

”În cadrul colaborării bilaterale între firmele specificate, noul Memorandum de Înţelegere reiterează angajamentul de a crea locuri de muncă pentru specialişti cu înaltă calificare, programe educaţionale bazate pe tehnologie de vârf, oportunităţi de cercetare şi dezvoltare şi beneficii pentru mai multe sectoare ale industriei româneşti.

De asemenea, noua colaborare ar putea conduce la executarea de către Romaero a operaţiunilor de mentenanţă de nivel intermediar şi complex, cât şi de suport logistic pentru avioanele F-16 aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române. Ulterior, capabilitatea nou înfiinţată ar putea asigura suportul operaţional şi pentru alte aeronave F-16 aparţinând statelor din Europa Centrală şi de Est (...)

În funcţie de ceea ce se va decide la nivelul Guvernului României, Kongsberg doreşte să demareze discuţiile şi negocierile pentru a perfecta cu Romaero, un parteneriat de lungă durată. În acest context se doreşte şi perfectarea unui Acord în privinţa formatului relevant de contractare, benefic ambelor părţi", au mai precizat reprezentanții Ministerului Economiei.

Cine va realiza mentenanța avioanelor F-16

Kongsberg este o companie deţinută majoritar de Guvernul norvegian, iar restul acţiunilor sale sunt tranzacţionate la Bursa de Valori din Oslo. Firma norvegiană este singurul centru autorizat din afara SUA pentru F-16 la nivel "Depot". Compania poate să dezvolte o capabilitate unică de mentenanţă şi reparaţie F-16, care să includă industria aerospaţială şi de apărare locală, în sprijinul Forţelor Aeriene Române, conform sursei citate.

Romaero deţine atât experienţa în întreţinerea de aeronave militare integrate de Lockheed Martin, cât şi infrastructura necesară pentru a deservi aeronavele F-16, iar între Guvernul României şi Guvernul Norvegiei există un Acord privind livrarea unor aeronave de tipul specificat, provenite din flota Forţelor Aeriene Regale Norvegiene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE