Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Refugiații ucraineni învață limba română. Pe lângă cursurile lingvistice, ei sunt ajutați să își găsească un job și să fie integrați în comunitate

Mii de ucraineni din țară au început cursuri intensive de învățare a limbii române. La Brașov, de exemplu, este deja listă lungă de persoane care vor să beneficieze de acest ajutor. Asociația Ateliere Fără Frontiere a lansat un program special pentru ei.

Pe lângă cursurile lingvistice, refugiații sunt ajutați să își găsească un loc de muncă și să fie integrați mai ușor în comunitatea locală.

„Mă scuzați, nu vorbesc română bine. Eu sunt Nina, sunt din Ucraina, din Odessa...” (pe fundal)

Înainte de începerea războiului, Nina era contabilă la o firmă din Odessa. A sperat că tensiunile dintre Ucraina și Rusia vor înceta, dar dorința nu i s-a împlinit nici pe departe. În toamna anului trecut, ea a ajuns cu soțul ei la Brașov, iar acum învață împreună româna. De săptămâna aceasta va fi și angajată contabilă la o companie din oraș.

Nina, refugiată ucreaineană: „Îmi este rușine că după un an eu nu vorbesc limba română destul de bine, dar am speranțe că prin acest curs intensiv voi învăța și voi reuși să mă descurc mai ușor”.

La aceste ore de învățare a limbii române am găsit-o și pe Nela, o tânără de 26 de ani născută în Chilia. Când a început războiul s-a mutat cu soțul și fiica ei, în vârstă de patru ani, la Odessa, dar de acolo au venit anul trecut în România.

Nela, refugiată din Ucraina: „Eu sunt Nela. Bună ziua, mulțumesc, cu plăcere. Pot să citesc ce este scris și înțeleg, dar în țara voastră vorbiți foarte repede și este greu pentru mine. Nu vreau să mă întorc în Ucraina pentru că situația economică este foarte grea”.

Ești speriată?

Nela: „Da. Aș vrea să merg să îmi vizitez părinții, bunicii, prietenii, dar să locuiesc acolo nu vreau”.

Coordonatorul programului Asociației Ateliere fără frontiere este tot o ucraineancă. Natalia Vataman. Mutată de șapte ani la Brașov, nu s-a gândit niciodată că în țara sa ar putea porni un război, iar atunci când conflictele au izbucnit a fost prima care a sărit în sprijinul refugiaților, cerând ajutor la primărie.

Natalia Vataman, coordonator proiect: „Am plâns și i-am rugat să îi ajutăm pe oameni pentru că majoritatea au fost femei cu copii, cele mai multe dintre ele niciodată nu au fost peste graniță în Europa și au fost speriate, șocate, nu știau nimic, fără să cunoască limba, nici limba engleză”.

De mai bine de un an și jumătate, Natalia a ajutat constant comunitatea ucraineană, iar în prezent este interpret-traducător și își ajută semenii să învețe româna, alături de profesori și formatori.

Natalia Vataman, coordonator proiect Asociația Ateliere Fără Frontiere: „Noi îi ajutăm pe beneficiari să își caute un loc de muncă. Îi ajutăm cu CV, acum au termina cursul pentru CV și au început cursuri de Limba Română foarte, foarte intensiv”.

Andreea Vrânceanu, manager proiect Agenția Metropolitană Brașov: „Cursuri de Limbă Română intensiv pe parcursul a două săptămâni, 10 ore pe săptămână, pentru adulți ucraineni. Răspunsul comunității și faptul că avem o listă de așteptare de peste 200 de persoane înscrise ne arată că ceea ce se oferă este necesar”.

Claudia Constantin, profesor de Limba Română: „Încercăm să ne adaptăm nevoilor cursanților, este foarte important. În același timp încercăm să oferim un complex lingvistic, mai multe elemente, ascultare, citire, învățare și chiar scriere și în acest fel încercăm să abordăm ceea ce ei au nevoie”.

Laurențiu Florea, formator de profesie: „Unul dintre scopurile noastre este să-i învățăm să poată să se prezinte la un interviu și să poată să rezoneze cu angajatorul, ca să își poată găsi un job la noi în România”.

Autoritățile estimează că în județul Brașov locuiesc în prezent aproximativ 2.000 de cetățeni ucraineni. Pentru a-i ajuta, pe lângă ONG-uri, autoritățile locale organizează, prin intermediul Inspectoratelor Școlare Județene, cursuri gratuite și intensive de limbă română. Programul a fost elaborat de Inspectoratul General pentru Imigrări și Ministerul Educației.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE