Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ucraina | Armata rusă continuă atacurile masive cu drone

Invazia armatei ruse din Ucraina a făcut ca milioane de oameni să-și părăsească locuințele și chiar țara. În România sunt acum peste 135 de mii de refugiați ucraineni. În semn de solidaritate și pentru a ajuta la incluziunea lor, Euronews România transmite următorul program și în limba ucraineană.

Armata rusă, atac masiv cu drone kamikaze asupra mai multor orașe din Ucraina

Armata rusă a atacat masiv cu drone kamikaze mai multe orașe din Ucraina. Au fost lovite obiective de infrastructură, dar și case private.

Președintele Volodimir Zelenski a publicat înregistrări din locurile bombardate și a avertizat că Rusia își va intensifica, în perioada rece a anului, atacurile asupra infrastructurii critice.

„Teroriștii ruși vor încerca să provoace mai multe distrugeri”, a scris Zelenski pe canalul său de Telegram.

Pe parcursul nopții din 2 noiembrie 2023, apărarea aeriană a interceptat 24 de drone și o rachetă lansate de ruși. Alte 14 drone și-au lovit țintele. Au fost explozii puternice în mai multe regiuni ale Ucrainei, inclusiv în orașele Harkov, Lvov, Odesa și Herson. Cel puțin doi oameni au fost răniți. Au fost avariate sau distruse 18 case de locuit, obiective de infrastructură, dar și clădirile unei instituții de învățământ.

Lupte grele sunt și pe frontul din estul țării, unde armata rusă încearcă să rupă liniile de apărare ucrainene. Cele mai fierbinți puncte sunt în preajma localităților Kupeansk din regiunea Harkov, Bahmut și Avdiivka din regiunea Donețk, dar și Robotino din regiunea Zaporojie. De asemenea, armata Moscovei a dislocat mai multe trupe la graniță pentru a forța Ucraina să-și retragă de pe front unele unități ale armatei.

Andrii Kovaliov, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene: „Inamicul menține o prezență militară în zonele de frontieră, desfășoară activități de sabotaj pentru a împiedica trimiterea trupelor noastre în zonele amenințate de pe front și mărește densitatea câmpurilor de mine de-a lungul frontierei de stat din regiunea Belgorod.

Încă de la începutul lunii noiembrie, armata rusă demonstrează o intensificare a bombardamentelor. În doar 24 de ore, peste 100 de localități din Ucraina au fost spuse tirurilor de artilerie. De asemenea, 24 de localități au fost bombardate de aviația rusă, potrivit rapoartelor Kievului.  

Serghei Zîbinski, purtător de cuvânt armata rusă: „În timpul misiunilor de luptă în direcția Kupiansk, echipajele avioanelor operativ-tactice au distrus trei poduri peste râul Oskol și au lovit punctele temporare de dislocare a trupelor și de comandă”.

Între timp, Statele Unite ale Americii au anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Sunt vizate în special companiile care execută comenzi pentru armata rusă, inclusiv companiile producătoare de drone de atac. Măsuri punitive vor fi aplicate și pentru o serie de companii străine care ar ajuta Rusia să ocolească sancțiunile occidentale, dar și pentru unii membri ai Guvernului rus.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: „Sunt recunoscător Statelor Unite pentru noua și puternica decizie de sancționare. Mai mult de 220 de entități rusești și doar rusești, care lucrează pentru agresiune sunt acum sub efectul sancțiunilor americane. Este ceea de ce avem nevoie. Industriile critice pentru agresor, schemele sensibile pentru teroriști. Fiecare decizie de sancționare trebuie să fie pe deplin eficientă, astfel încât Rusia să nu aibă nicio șansă de a ocoli sancțiunile. Puterea sancțiunilor este puterea păcii”.

Iar autoritățile de la Kiev au anunțat că pregătesc o reuniune a consilierilor pentru securitate națională din principalele puteri ale NATO - Statele Unite, Marea Britanie, Germania și Franța. Responsabilii pentru securitate vor analiza situația de pe front, dar și perspectivele pentru pace.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE