Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul își retrage unele trupe din Gaza și trece la faza a treia a războiului cu Hamas

Ajuns în ziua a 87-a, războiul dintre Israel și Hamas intră într-o nouă fază, cea de-a treia, după cum a anunțat un oficial israelian. Astfel, IDF își retrage o parte din trupe din Fâșia Gaza pentru a putea trece la operațiuni mai bine țintite, un fel de "curățare", iar asta ar putea dura cel puțin șase luni, după cum susține sursa respectivă, citată de Reuters.

Însă cei care se retrag sunt din rândurile celor 300.000 de rezerviști recrutați pentru acest război. Această retragere este făcută cu scopul de a "reenergiza economia israeliană".

Războiul dintre Israel și Hamas intră în faza a treia

Prima fază a războiului a constat în bombardarea masivă pentru a elibera căile de acces pe care urmau să le utilizeze forțele terestre israeliene și pe unde civilii trebuiau să fie evacuați. A doua fază a războiului din Fâșia Gaza a fost invazia terestră și a început pe 26-27 octombrie. Iar acum se va desfășura cea de-a treia fază.

O parte din trupele care vor fi retrase vor urma să fie dispuse, prin rotație, la granița cu Libanul, din cauza acțiunilor militanților Hezbollah, care atacă mereu Israelul. Totodată, israelienii au amenințat că, dacă Hezbollah nu se va retrage, urmează un "război total" în Liban.

Hezbollah este susținută de Iran, la fel ca Hamasul și ambele grupări au aliați în Siria, Yemen și Irak, de unde au fost desfășurate mai multe atacuri contra IDF.

Israelul și Hezbollah au mai dus un război în 2006.

Militanții Huthi, din Yemen, au atacat recent niște nave de transport din Marea Roșie, ceea ce a determinat o intervenție a armatei americane, care a scufundat trei nave de atac ale Huthi, iar pe alta a escortat-o. Marea Britanie ia și ea în calcul atacuri împotriva militanților Huthi.

Între timp, o navă de război iraniană a fost trimisă în zonă.

"Va mai dura cel puţin şase luni şi va implica misiuni intense de ţintire împotriva teroriştilor. Nimeni nu vorbeşte despre porumbei ai păcii care zboară din Shajaia. (...) Situaţia de pe frontul libanez nu va fi lăsată să continue. Această perioadă de şase luni este un moment critic", a spus oficialul menționat.

Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, când a ucis în jur de 1.200 de persoane și a luat aproape 250 de ostatici. Dintre aceștia, Israelul crede că Hamas mai are 129. În plus, gruparea considerată teroristă de majoritatea țărilor lumii mai deține multe rachete de atac.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE