Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

SUA și Marea Britanie au lovit ținte Houthi din Yemen, în timp ce rebelii continuă să atace nave comerciale în Marea Roșie

SUA și Marea Britanie, împreună cu alte patru state, au lovit poziții Houthi din Yemen, în timp ce rebelii amenință că vor continua să atace nave comerciale, în Marea Roșie.

Forțele americane și britanice au bombardat cu peste 100 de rachete rebelii Houthi din Yemen. Raidurile aeriene sunt un răspuns la atacurile repetate ale rebelilor yemeniți împotriva navelor comerciale din Marea Roşie.

În replică, gruparea susținută de Iran amenință că va răspunde și că va continua atacurile din Marea Roșie. Rusia a cerut convocarea de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

SUA și Marea Britanie au lovit ținte Houthi din Yemen, în timp ce rebelii continuă să atace nave comerciale în Marea Roșie

Țintele vizate au fost obiective militare din orașe controlate de rebeli, precum depozite de muniții, instalații de producție și sisteme radar. Washingtonul și Londra spun că nu vor ezita să continue atacurile dacă va fi necesar.

Țări precum Australia, Canada, Bahrain și Olanda au mai participat la Operațiunea Prosperity Guardian din Marea Roșie.

Richard Marles, ministrul apărării din Australia: „Acestea sunt acțiuni foarte importante. Măsurile care au fost luate astăzi, susținute de Australia, au ca scop menținerea libertății de navigație în marea liberă, precum și menținerea comerțului global. Această decizie nu a fost luată cu ușurință”.

Recent, Consiliul de Securitate al ONU a adoptat o rezoluție prin care cere încetarea atacurilor Houthi în regiune. Rusia și China, membri permanenți în Consiliu, s-au abținut.

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul Statelor Unite la ONU: „Rezoluția cere fără echivoc ca gruparea Houthi să înceteze atacurile agresive care încalcă dreptul internațional. Rezoluția subliniază sprijinul Consiliului pentru drepturile și libertățile de navigație ale navelor tuturor statelor din Marea Roșie”.

După izbucnirea războiului în Fâşia Gaza, rebelii Houthi au lansat mai multe rachete şi drone împotriva navelor care trec prin zonă. Milițiile Houthi susțin organizația Hamas din Fâșia Gaza și spun că atacurile sunt îndreptate către cei care susțin Israelul. Marile companii de transport maritim au început să oprească operaţiunile în Marea Roşie. În prezent, aproape 15% din comerţul mondial trece prin Marea Roșie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE