Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marinar român, pe nava capturată de către rebelii houthi în Marea Roșie

Israelul a declarat duminică că rebeli houthi din Yemen au capturat o navă de marfă deținută de britanici și operată de japonezi în sudul Mării Roșii, la bordul căreia se află și un marinar român potrivit Reuters.

Marinarul român este unul dintre cei 25 de membri ai echipajului de pe nava capturată. Euronews a vorbit cu soția marinarului român luat ostatic. 

Denisa Soare, soția marinarului: ”M-a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. Eu am văzut o știre, dar n-am putut să o iau pe bune, pentru că pe net apar tot felul...nu puteam să spun că așa este. M-a sunat Ministerul Afacerilor Externe și mi-a confirmat că el este în nava aia. Nu știu absolut nimic. Dacă știam, nu mai eram acum cu toții în panică. Este plecat de acum două săptămâni, trebuia să se întoarcă În februarie.”

Radu Filip, purtător de cuvânt al MAE: ”Din primele informații, printre membrii echipajului s-ar afla și un cetățean român. În astfel de cazuri, din dispoziția ministrului Afacerilor Externe a fost activată celula de criză interinstituțională și au fost demarate procedurile standard pentru situațiile care implică cetățeni români. Ministerul Afacerilor Externe, prin celula de criză interinstituțională, prin cooperare și coordonare cu celelalte autorități române cu atribuții în materie și în strânsă legătură cu alți parteneri internaționali continuă să monitorizeze cu maximă atenție situația și întreprinde demersuri în vederea soluționării acesteia.”

Adrian Mihălcioiu, Liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor: ”Nava este sub avion Bahamas. Se știe că nava a plecat din Turcia către India cu este un vas un o navă tip cargo carry, deci încarcă nave, mașini pentru pentru India acum în zona Mării Roșii, deci chiar aproape de de Yemen a fost atacată de niște forțe rebele în armate de data asta, deci nu vorbim de pirați somalezi, deci de forțe armate ale unei fracțiuni rebele și a fost reținută, mă rog îndreptate către portul Hodei DAC unde se află și acum. Navigatorul nostru este electrician, se pare că are 29 de ani și a fost și el contactat să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria.”

Rebelii houthi din Yemen, apropiaţi de Iran, au lansat în ultima perioadă mai multe atacuri cu drone și rachete asupra Israelului. Pe lângă asta, ei au avertizat că vor ataca toate navele israeliene care trec prin apele internaționale până când armata israeliană se va retrage din Fâșia Gaza.

Israelul a catalogat incidentul drept un act de terorism

Oficialii israelieni descriu incidentul drept un "act de terorism iranian" cu consecințe asupra securității maritime internaționale.

Houthis au declarat că au capturat o navă în zona respectivă, dar au descris-o ca fiind israeliană. "Tratăm echipajul navei în conformitate cu principiile și valorile islamice", a declarat un purtător de cuvânt al grupului, fără a face referire la contul israelian.

Houthis, un aliat al Teheranului, a lansat salve de rachete cu rază lungă de acțiune și drone împotriva Israelului, în semn de solidaritate cu militanții palestinieni Hamas care luptă în Fâșia Gaza, conform Reuters.

Cel mai înalt purtător de cuvânt al guvernului japonez a confirmat luni capturarea navei Galaxy Leader, operată de Nippon Yusen.

"Condamnăm cu fermitate astfel de acte", a declarat secretarul-șef al cabinetului Hirokazu Matsuno într-o conferință de presă. Printre membrii echipajului nu se află niciun cetățean japonez, a precizat acesta.

Galaxy Leader este deținut de o companie înregistrată sub numele Ray Car Carriers, cu sediul în Isle of Man, care este o unitate a Ray Shipping, înființată la Tel Aviv, potrivit datelor LSEG.

Ray Car Car Carriers și Ray Shipping nu au putut fi contactate imediat pentru comentarii în afara orelor de program.

Compania japoneză Nippon Yusen, cunoscută și sub numele de NYK, a declarat că a înființat un grup de lucru pentru a aduna mai multe informații, inclusiv cu privire la siguranța celor 25 de membri ai echipajului, care provin din Filipine, Bulgaria, Ucraina, România și Mexic. Nava, un transportor de mașini, se îndrepta spre India dinspre Europa fără încărcătură, a declarat un purtător de cuvânt.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE