Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eforturi diplomatice intense în Orientul Mijlociu. Qatarul susține că sunt șanse mari pentru un acord de eliberare a ostaticilor

Qatarul susține că sunt șanse destul de mari de încheiere a unui acord privind eliberarea ostaticilor ținuți captivi de Hamas.

Continuă și eforturile diplomatice pentru obținerea încetării focului și pentru livrărea de ajutoare umanitare în Fâșia Gaza. Șefa Comisiei Europene se află într-un turneu în Orientul Mijlociu și s-a întâlnit cu regele Iordaniei.

La Amman, Ursula von der Leyen a insistat pe soluţia celor două state, ca mijloc de a obține pacea între Israel și palestinieni. Iar regele Abdullah al doilea a cerut o încetare a focului pentru protejarea civililor.

Șefa Comisiei Europene a ajuns în Iordania, după ce cu o zi înainte s-a întâlnit cu președintele Egiptului și a mers la un hub pentru ajutoare umanitare.

Ce spun reprezentanții Qatarului

În Qatar, stat implicat în negocieri, există o încredere tot mai mare că se poate ajunge la un acord între Israel și Hamas.

”Negocierile privind acordul înregistrează suișuri și coborâșuri în ultimele câteva săptămâni. Dar cred că, ştiţi, acum sunt mai încrezător că suntem destul de aproape de a ajunge la o înțelegere, care poate aduce oamenii în siguranță înapoi la casele lor, indiferent dacă este vorba de ostaticii ținuți de Hamas, sau oricare ar fi schimbul care va avea loc, lucrurile țin de partea israeliană.”, a declarat Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, șeic, prim-ministrul Qatarului.

Aflat la Doha, șeful diplomației europene a pledat și el pentru protejarea civililor palestinieni.

”Cu parteneri internaţionali căutăm urgent modalităţi de trecere de la război la pace, de stabilire a unor huburi umanitare, de relansare a podurilor aeriene umanitare, de multiplicare a asistenţei umanitare.”, a anunțat Josep Borrell, Înaltul Reprezentant al UE pentru Politică Externă.

În semn de bunăvoință, Israelul a permis peste weekend agenției ONU pentru refugiații palestinieni să importe suficient combustibil pentru a continua operațiunile umanitare și a menține comunicațiile în funcțiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE