Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Război Israel-Hamas, ziua 45. Bebelușii născuți prematur din spitalul Al Shifa, din Gaza, au fost duși în Egipt

Bebelușii născuți prematur din spitalul Al Shifa, din Gaza, au fost duși cu ambulanțele, sub protecția armatei israeliene, spre Rafah, la punctul de trecere a frontierei cu Egipt.

Urmărește evenimentele din ziua 44 a războiului Israel-Hamas.

Sumar:

  • Organizaţia Amnesty International a dat asigurări luni că a descoperit noi indicii de crime de război comise de Israel în urma uciderii a 46 de civili în Fâşia Gaza.
  • Armata israeliană a publicat imagini în care susține că apar ostatici care au fost aduși în spitalul Al-Shifa din Fâșia Gaza. Cel puțin unul dintre ostatici, o femeie soldat de 19 ani, a fost ucisă de teroriștii Hamas după ce a ajuns în instituția medicală, a anunțat un purtător de cuvânt al armatei israeliane. Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, care este controlat de Hamas, respinge toate acuzațiile.
  • Potrivit armatei israeliene, sub spitalul Al-Shifa a fost descoperit un tunel lung de 55 de metri și adânc de 10 metri. Ministerul Sănătății din Gaza, instituție controlată de gruparea Hamas, a negat întotdeauna că spitalul Al-Shifa a fost folosit în scop militar.
  • Comunitatea internațională și, în special, organizațiiile umanitare, fac tot mai multe presiuni pentru a obține pauze umanitare în Gaza. Situația civililor este foarte complicată.
  • Peste 1,5 milioane de oameni și-au părăsit casele din cauza războiului. Cei mai mulți s-au refugiat în sudul țării. Săptămâna trecută, luptele s-au extins, iar armata israeliană i-a îndemnat pe localnici să se evacueze. 
20/11/2023 , 21:05

Bebelușii născuți prematur din spitalul Al Shifa, din Gaza, au fost duși în Egipt

Bebelușii născuți prematur din spitalul Al Shifa, din Gaza, au fost duși cu ambulanțele, sub protecția armatei israeliene, spre Rafah, la punctul de trecere a frontierei cu Egipt. Dintre aceștia, 28 erau născuți prematur, după cum a anunțat Crucea Roșie și au fost transportați în incubatoare.

La operațiune au ajutat Organizația Mondială a Sănătății, Crucea Roșie și reprezentanții ONU. Paramedicii au preluat nou-născuții și i-au dus în spitalul El Arish, din Egipt. Înainte de a fi transferați în Egipt, la punctul de trecere Rafah, unii părinți palestinieni au fost lăsați să-și vadă bebelușii. Doctorii egipteni au declarat că unii bebeluși sufereau de hipotermie, anemie și hipoglicemie.

Al-Shifa, cel mai mare spital din Gaza, a fost unul dintre punctele centrale ale ofensivei armatei israeliene, care a descoperit în subsol centre de comandă ale Hamas și o mulțime de arme. Armata Israelului a dispus evacuarea spitalului.

20/11/2023 , 20:34

„Noi indicii de crime de război”, comise de Israel în Fâșia Gaza

Organizaţia Amnesty International a dat asigurări luni că a descoperit noi indicii de crime de război comise de Israel în urma uciderii a 46 de civili în Fâşia Gaza şi a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să accelereze investigaţia asupra crimelor de război deschisă în anul 2021 împotriva Israelului, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

„Ca parte a investigaţiei sale în desfăşurare asupra încălcării legilor războiului, Amnesty International a documentat două cazuri ilustrative în care atacurile israeliene au cauzat moartea a 46 de civili, dintre care 20 erau băieţi şi fete”, menţionează într-un comunicat ONG-ul de apărare a drepturilor omului.

Este vorba despre două atacuri comise pe 19 şi 20 octombrie care „au lovit clădirea unei biserici unde s-au refugiat sute de civili strămutaţi în oraşul Gaza şi o clădire în tabăra de refugiaţi de la al-Nuseirat”.

Conform organizaţiei de apărare a drepturilor omului, „investigaţia sa aprofundată a acestor fapte” a relevat că aceste acţiuni israeliene au fost „atacuri nediscriminatorii sau atacuri directe contra civililor ori bunurilor cu caracter civil, care trebuie investigate drept crime de război”.

Prin urmare, Amnesty International cere Curţii Penale Internaţionale (CPI) să ia „imediat” măsuri concrete „pentru a accelera investigaţia asupra crimelor de război şi altor crime prevăzute de dreptul internaţional deschisă în 2021”.

20/11/2023 , 09:42

Mai multe persoane au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah

Ministrul de Externe al Australiei, Penny Wong, a postat pe rețelele de socializare pentru a spune că 31 de persoane, inclusiv cetățeni australieni, au părăsit Gaza prin punctul de trecere Rafah în cursul zilei de astăzi.

În mesajul său, ea a spus că: "Sunt susținute de personalul nostru consular din Egipt. Guvernul australian a facilitat plecarea din Gaza a unui total de 62 de persoane. Colaborăm cu partenerii în cadrul eforturilor internaționale pentru a permite trecerea în siguranță a cetățenilor străini din Gaza."

Wong a adăugat: "Australia a fost clară în apelurile noastre pentru un acces umanitar sigur, susținut și imediat, astfel încât asistența esențială să poată ajunge la persoanele aflate în nevoie, iar civilii să poată ajunge în siguranță. Cu toții dorim să facem următorii pași către o încetare a focului, dar aceasta nu poate fi unilaterală."

20/11/2023 , 09:21

Israelul îi împinge pe palestinieni să părăsească Gaza, afirmă Egiptul

Deplasarea [palestinienilor din Fâșia Gaza] va amenința pacea, securitatea și stabilitatea în regiune și în lume, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului egiptean de Externe, adăugând că politica israeliană de blocare a intrării ajutoarelor în Gaza are ca scop sistematic să îi împingă pe palestinieni să părăsească Fâșia sub povara bombardamentelor și a asediului.

"Din păcate, gravele încălcări israeliene ale crimelor de război israeliene nu sunt numite de unii pe numele lor real", a declarat Sameh Shoukry în timpul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe la Beijing.

"Egiptul depune toate eforturile pentru a aduce ajutoare în Fâșia Gaza prin punctul de trecere Rafah, dar politica Israelului de obstrucționare a intrării ajutoarelor este o politică sistematică care are ca scop să-i împingă pe palestinieni să părăsească Fâșia sub greutatea bombardamentelor și a asediului."

20/11/2023 , 08:17

Tancurile israeliene se apropie tot mai mult de spitalul indonezian

Sala principală de operații din cadrul spitalului indonezian a fost avariată și nu mai este disponibilă pentru operații, potrivit unei surse din cadrul spitalului pentru Al Jazeera.

Mai multe persoane, inclusiv medici și pacienți, au fost ucise și rănite în urma ultimelor atacuri israeliene care au lovit spitalul încă de la primele ore ale dimineții.

Obuze de tancuri israeliene au lovit, de asemenea, școala kuweitiană din apropiere, unde s-au adăpostit sute de familii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE