Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

După retragerea trupelor israeliene din Khan Younis, locuitorii s-au întors în oraș, însă și-au găsit casele distruse

Locuitorii orașului Khan Younis din Fâșia Gaza s-au întors la casele lor după ce armata de la Tel Aviv și-a retras majoritatea trupelor din oraș. Armata israeliană nu a oferit mai multe detalii, însă oficialii au declarat că războiul va continua. Între timp, ONU își arată îngrijorarea în legătură cu planurile armatei israeliene de a-și extinde ofensiva în Rafah, acolo unde se adăpostesc cei mai mulți oameni. 

După patru luni de lupte, locuitorii din Khan Younis s-au întors pentru a vedea ce a mai rămas din casele lor. Ei au fugit de ofensiva israeliană și s-au adăpostit la Rafah, cel mai sudic oraș din Fâșia Gaza. Mulți oameni au sperat că se vor putea muta înapoi în casele lor, însă au găsit un oraș în ruine.

Ahmad Abu Reesh, strămutat din Khan Younis: ”Am venit să vedem ce s-a întâmplat cu casa, dar nu am găsit nicio casă. Sunt doar dărâmături. Nu se poate trăi aici. 

Asad Abu Ghalwa, strămutat din Khan Younis: ”Sincer, am venit să ne verificăm casa, dar nu am putut-o găsi. Ne așteptam să ne găsim casa, dar, cu părere de rău, am venit și nu am găsit-o. Nu am mai găsit nimic.”

Retragerea trupelor nu aduce și sfârșitul războiului din Gaza

Oficialii de la Tel Aviv spun că acțiunea de retragere a trupelor nu înseamnă însă și sfârșitul războiul din enclavă.

Herzi Halevi, șeful Statului Major din Israel: ”Războiul din Gaza continuă și suntem departe de a ne opri. Șefii Hamas se ascund încă, vom ajunge la ei, mai devreme sau mai târziu.” 

Reprezentanții ONU sunt îngrijorați cu privire la posibilitatea ca armata israeliană să-și extindă ofensiva până în orașul Rafah, acolo unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de oameni. 

Jamie McGoldrick, reprezentant ONU: ”(Retragerea trupelor israeliene n.r.) înseamnă, să sperăm, că zonele vor fi mai sigure și că poate oamenii se pot întoarce de unde au venit. Dar este, de asemenea, o chestiune îngrijorătoare în sensul că poate că se duc să se regrupeze și să se pregătească pentru o incursiune la Rafah.” 

După 6 luni de război și lungi negocieri, Israel și organizația Hamas tot nu au reușit să ajungă la un acord de pace. Recent, premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că nu va exista un armistițiu până când toți ostaticii răpiți de Hamas nu vor fi eliberați.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE