Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Benjamin Netanyahu, despre soluția celor două state: "Nu e momentul să vorbim despre cadouri"

Războiul dintre Israel și Hamas durează de peste patru luni, însă în ciuda situației umanitare extrem de proaste din Gaza, nu sunt semne de încetare a ostilităților. ONU și chiar mai mulți aliați ai israelienilor au făcut apel la încetarea focului, măcar temporar, pentru a evita uciderea și mai multor civili.

Însă armata IDF a susținut, de mai multe ori, că nu se va opri până când nu-și va îndeplini obiectivul, acela de a dezmembra complet Hamas. În acest context, s-a adus în discuție, de mai multe ori ca, după finalizarea războiului, să fie luată în calcul soluția celor două state.

Neyanyahu respinge soluția celor două state

Numai că prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu refuză sistematic această variantă. În cadrul unei conferințe de presă, un purtător de cuvânt al biroului premierului a respins orice discuție și ideea că ar putea exista un stat palestinian.

"Nu este momentul să vorbim despre cadouri pentru poporul palestinian", a declarat Avi Hyman, purtătorul de cuvânt al Direcției Naționale pentru Diplomație Publică, citat de CNN.

Între timp, administrația lui Joe Biden și "un grup mic de parteneri din Orientul Mijlociu" lucrează pentru a formula un plan de pace cuprinzător, care "ar putea fi anunțat în următoarele săptămâni".

Dar, pentru moment, nici această soluție nu este văzută de israelieni drept una viabilă.

"Uitați-vă la Israel, încă suntem în urma masacrului din 7 octombrie. Acum este momentul victoriei, o victorie totală împotriva Hamas. Și vom continua pe calea victoriei. Toate discuțiile despre ce va fi a doua zi după Hamas vor avea loc a doua zi după Hamas", a subliniat Avi Hayman.

Președintele american Joe Biden a spus, în mai multe rânduri, că speră că un acord de încetare a focului, care ar duce la eliberarea ostaticilor israelieni și a prizonierilor palestinieni, ar putea duce la o pace mai durabilă, "pe baza soluției celor două state".

Ce este „soluția celor două state”?

Soluția celor două state se referă la înființarea a două state distincte din punct de vedere teritorial: unul pentru israelieni și unul pentru palestinieni. Conceptul datează de înainte de crearea Israelului, ca stat, în 1948, după încheierea mandatului britanic în Palestina. Soluția a fost abandonată după numeroasele războaie arabo – israeliene.

În Acordurile de la Oslo, semnate în 1993 și mediate de SUA, Israelul a recunoscut Organizația pentru Eliberarea Palestinei (OEP) ca reprezentantă a palestinienilor, în timp ce OEP a recunoscut dreptul Israelului de a exista. Cele două părți au convenit că Autoritatea Palestiniană va prelua responsabilitățile de guvernare în Cisiordania și în Gaza.

În 2000, președintele Bill Clinton a încercat, fără succes, să ajungă la un acord cu premierul israelian Ehud Barak și cu liderul palestinian Yasser Arafat, la Camp David. Câteva luni mai târziu, au izbucnit noi ciocniri între israelieni și palestinieni după vizita unui politician israelian la un loc din Ierusalim venerat atât de evrei, cât și de musulmani.

Viziunile pentru un stat palestinian includ, de obicei, Gaza și o mare parte din Cisiordania. Majoritatea susținătorilor internaționali ai soluției celor două state sunt în favoarea revenirii Israelului la granițele pe care le avea înainte de anexarea teritoriilor după războiul din 1967, potrivit Council on Foreign Relations.

Cu toate acestea, provocările sunt semnificative. În primul rând, populațiile nu sunt delimitate clar. Statul palestinan ar cuprinde o mare populație de evrei. Viceversa este și ea valabilă.

Statutul Ierusalimului reprezintă o altă provocare majoră. Palestinienii văd Ierusalimul de Est, care a fost anexat de Israel, ca fiind capitala unui viitor stat palestinian. Situația a fost complicată și mai mult de decizia președintelui Donald Trump, din 2017, de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului.

Mahmoud Abbas, președintele Autorității Palestiniene, care guvernează zonele controlate de palestinieni în Cisiordania, a acuzat Israelul de "împiedicarea soluției celor două state".

Netanyahu a declarat, în timpul campaniei de realegere din 2015, că nu va exista un stat palestinian independent atât timp cât va fi el în funcție.

Hamas, grupul militant care controlează Fâșia Gaza și care a fost desemnat drept organizație teroristă de către Statele Unite și de alte țări din Europa, a declarat în 2017 că este pregătit să accepte un stat palestinian de-a lungul granițelor care existau în 1967. Cu toate acestea, liderul său de atunci, Khaled Meshaal, a declarat că grupul nu va recunoaște Israelul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE