Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul răspunde cu lovituri în Liban, după ploaia de rachete trimisă de Hezbollah. Ordin de evacuare în cel mai mare spital din Khan Younis

Israelul a lansat mai multe atacuri aeriene împotriva țintelor Hezbollah din Liban, după ce gruparea libaneză a lansat rachete care au ucis o femeie și au rănit alte opt. Acea ploaie de rachete trimise de Hezbollah a lovit mai multe comunități din nordul Israelului, miercuri dimineață, în kibbutzurile Manara și Moshav Netu’a, dar și o bază militară, toate din nordul Israelului.

Schimbul de focuri are loc după ce Israelul a avertizat în mod repetat Hezbollah că un război la scară largă rămâne de actualitate.

Schimb de lovituri cu rachete între Israel și Hezbollah

"Nu alegem războiul ca primă opțiune, dar suntem cu siguranță pregătiți. Vom continua să acționăm oriunde este prezent Hezbollah, vom continua să acționăm oriunde este necesar în Orientul Mijlociu.

Ceea ce este valabil pentru Liban este valabil și pentru Siria și pentru alte locuri mai îndepărtate", a spus purtătorul de cuvânt al IDF, Daniel Hagari, citat de Israel Times.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu și alți oficiali israelieni de rang înalt au spus că se așteaptă ca războiul împotriva Hamas să continue "multe luni".

  • SUA încearcă să împiedice ca războiul Israelului împotriva grupării Hamas să se transforme într-un conflict regional.

Ordin de evacuare în cel mai mare spital din sudul Gazei

Între timp, Israelul a ordonat evacuarea celui mai mare spital din sudul Fâșiei Gaza, Nasser, din orașul Khan Younis, acolo unde s-au auzit anunțuri prin difuzoare, iar o mulțime de oameni au părăsit deja acel complex medical.

Medicii și oficialii din domeniul sănătății au spus că mai multe persoane au fost ucise de lunetişti israelieni în ultimele zile în vecinătatea spitalului, despre care ONU spune că este sub asediu de aproximativ o săptămână și este doar puțin funcțional.

Au fost raportate schimburi de focuri în jurul spitalului Al-Amal, despre care Semiluna Roșie Palestiniană a spus că "a fost percheziționat săptămâna trecută, după ce aproximativ 8.000 de persoane strămutate și pacienți au respectat un ordin de evacuare".

Armata Israelului (IDF) a declarat că "a deschis o rută sigură pentru a evacua populația civilă care se adăpostește în zona spitalului Nasser către zona umanitară", cu referire la o fâșie îngustă de teren de-a lungul coastei mediteraneene, în o zonă cunoscută sub numele de al-Mawasi, conform BBC.

Înainte de a începe evacuarea, un medic de la spitalul Nasser a spus, într-un mesaj audio, că unitatea medicală este înconjuratăd e tancuri și lunetişti israelieni.

Chirurgul Khaled Alserr a spus că a tratat un băiat de 16 ani, care a fost împușcat în timp ce încerca să părăsească spitalul: "Când a ajuns la poarta spitalului, a fost împușcat cu patru gloanțe de un lunetist israelian".

Ministerul Sănătății din Gaza a preciat că focul unui lunetist israelian a ucis trei persoane și a rănit alți doi, marți, la spital. Alte șapte persoane au fost împușcate, luni, în curte.

IDF nu a răspuns imediat la aceste acuzații, deși a insistat mereu că nu vizează în mod intenționat civilii.

Directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a tras un nou semnal de alarmă: "Nasser este coloana vertebrală a sistemului de sănătate din sudul Gazei. Trebuie protejat. Accesul umanitar trebuie permis. Spitalele trebuie să fie protejate, astfel încât să își poată îndeplini funcția de salvare a vieții. Ele nu trebuie să fie militarizate sau atacate".

  • Doar 11 din cele 33 de spitale din Gaza mai funcționează în prezent parțial, potrivit ONU.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a cerut Hamas să ajungă rapid la un acord de încetare a focului în Gaza, pentru a evita "un alt eveniment catastrofal".

Negocierile sunt în desfășurare la Cairo, pentru a asigura un nou acord temporar de încetare a focului, inclusiv eliberarea mai multor ostatici israelieni, în schimbul palestinienilor deținuți în închisorile israeliene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE