Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Negocieri la Cairo pentru încheierea unui acord de încetare a focului între Israel și Hamas

Mediatorii internaţionali îşi intensifică eforturile pentru încheierea unui acord de încetare a focului între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în speranţa evitării unui asalt terestru israelian asupra Rafah, localitate devenită refugiu pentru aproximativ 1,4 milioane de palestinieni, transmite miercuri AFP.

Începând de marţi, Egiptul găzduieşte reprezentanţi ai SUA (principalul susţinător al Israelului) şi Qatarului, ţară unde trăieşte liderul Hamas, pentru tratative cu privire la eliberarea ostaticilor luaţi de Hamas în timpul atacului terorist fără precedent comis la 7 octombrie asupra sudului Israelului.

Şeful Mossad (serviciul de informaţii externe israeliene), David Barnea, a participat la discuţii cu directorul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA (CIA), Richard Burns, cu premierul qatarez Mohammed ben Abdelrahman Al-Thani, care este şi şef al diplomaţiei ţării sale şi negociator al mai multor acorduri de încetare a focului în Gaza în trecut, şi cu responsabili egipteni, a relatat postul de televiziune egiptean Al-Qahera News, care a calificat discuţiile drept ''pozitive''.

Ulterior, delegaţia israeliană a părăsit Cairo, dar negocierile vor continua ''în următoarele trei zile'', a adăugat Al-Qahera News.

O delegaţie a Hamas, condusă de Khalil al-Hayya, urma să ajungă la Cairo, probabil miercuri, potrivit unei surse din mişcarea palestiniană.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, extrem de critic faţă de ofensiva israeliană din Fâşia Gaza, va fi primit miercuri la Cairo de omologul său egiptean Abdel Fattah al-Sissi.

''Lucrăm intens cu Egiptul şi Qatarul la o propunere pentru eliberarea ostaticilor'', a indicat marţi secretarul de stat american Antony Blinken.

Potrivit Israelului, în Gaza încă se află 130 de ostatici

Potrivit Israelului, în Gaza încă se află 130 de ostatici, dintre care 29 ar fi morţi, din cele 250 de persoane răpite de Hamas în 7 octombrie în sudul Israelului. O încetare a focului temporară a permis, la finalul lunii noiembrie, eliberarea a 105 de ostatici în schimbul a 240 de palestinieni întemniţaţi în Israel.

O sută de apropiaţi ai ostaticilor s-au deplasat miercuri las Haga pentru a depune la Curtea penală Internaţională (CPI) o plângere pentru ''crime împotriva umanităţii''.

Rafah este ultimul centru urban unde armata israeliană încă nu a intrat şi constituie principalul punct de intrare a ajutorului umanitar în Fâşia Gaza.

La începutul lui februarie, premierul israelian Benjamin Netanyahu a ordonat armatei să pregătească o ofensivă asupra Rafah, ''ultimul bastion'' al Hamas, în opinia sa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE