Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Statele Unite se opun unei ofensive israeliene de anvergură la Rafah, fără o acţiune planificată pentru protejarea civililor

Statele Unite continuă să se opună unei operaţiuni militare israeliene de anvergură asupra oraşului Rafah din sudul Fâşiei Gaza, fără o acţiune planificată pentru protejarea civililor din acest oraş palestinian aflat la graniţa cu Egiptul, a declarat luni purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, Matthew Miller, relatează AFP.

"Fără un proiect în acest sens care să fie credibil, şi pe care Israelul să îl poată pune în aplicare, noi nu sprijinim o operaţiune militară de amploare" la Rafah, le-a spus el jurnaliştilor.

Washingtonul nu consideră însă că operaţiunea armatei israeliene care a făcut posibilă luni eliberarea a doi ostatici reţinuţi la Rafah, provocând în acelaşi timp moartea a o sută de persoane în bombardamente, potrivit Ministerului Sănătăţii din Gaza, a fost o ofensivă de anvergură, a mai spus oficialul american.

Un acord între Israel şi gruparea Hamas, care să permită eliberarea ostaticilor din Gaza în schimbul unei pauze în lupte, rămâne "posibilă", a mai spus Miller.

"Credem că beneficiile unei pauze şi a unui acord privind ostaticii ar fi enorme, în primul rând, evident pentru ostaticii care vor fi eliberaţi, dar şi pentru operaţiunea umanitară din Gaza, precum şi pentru capacitatea noastră de a începe să căutăm o soluţie reală, viabilă şi durabilă la acest conflict", a mai spus el.

SUA cer o investigație după moartea unei fetițe de 6 ani

Purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane a cerut, totodată, Israelului să ancheteze "urgent" în legătură cu moartea "sfâşietoare" a unei fetiţe de 6 ani, Hind Rajab, găsită moartă sâmbătă în oraşul Gaza, după ce a cerut ajutor ore întregi. Ea a fost ucisă de armata israeliană, potrivit familiei ei şi Hamas.

"Am cerut autorităţilor israeliene să investigheze urgent acest incident", a mai spus Matthew Miller.

"Este o poveste sfâşietoare pentru acest copil şi, desigur, au existat mii de alţi copii care au murit din cauza acestui conflict", a mai spus oficialul american.

Dispariţia micuţei în urmă cu aproape două săptămâni şi apelurile ei emoţionante înregistrate de serviciile de urgenţă în orele în care a supravieţuit într-o maşină, în mijlocul unei operaţiuni israeliene, au fost pe larg difuzate pe reţelele de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE