Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE Israelul anunţă eliberarea a doi ostatici în cursul unei operaţiuni la Rafah care s-a soldat cu zeci de morți în rândul palestinienilor

12/02/2024 , 13:30

Cel puțin 67 de palestinieni ar fi fost uciși în operațiunea de la Rafah

Israelul a anunțat că a eliberat doi ostatici răpiţi pe 7 octombrie de luptătorii Hamas. În cursul unei operațiuni la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, cei doi ostatici au fost recuperați de armata și poliția israeliană. Anunţul vine după mai multe lovituri ale armatei israeliene la Rafah.

Hamas a calificat operațiunea de peste noapte, în care au avut loc bombardamente intense în toată zona, drept parte a unor "masacre oribile împotriva civililor lipsiți de apărare și a copiilor, femeilor și bătrânilor strămutați".

Cel puțin 67 de palestinieni, inclusiv femei și copii, au fost uciși în operațiune, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, citat de The Washington Post.

Știrea inițială

Serviciile de securitate israeliene au anunţat că au eliberat doi ostatici răpiţi pe 7 octombrie de luptătorii Hamas într-o operaţiune în cursul nopţii de duminică spre luni la Rafah, în sudul Fâşiei Gaza, scrie AFP.

"Fernando Simon Marman, 60 de ani, şi Louis Har, de 70 de ani, au fost recuperaţi în timpul unei operaţiuni nocturne la Rafah, desfăşurată în comun de armată, Shin Beth (securitate internă) şi poliţia israeliană", potrivit unui comunicat al acestor servicii.

Acest anunţ urmează unei serii de lovituri israeliene la Rafah, care au făcut peste 50 de morţi, potrivit mişcării islamiste Hamas, aflată la putere în Fâşia Gaza.

Benjamin Netanyahu a insistat că ofensiva este vitală pentru securitatea Israelului

Comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea după anunțul Israelului că începe o ofensivă  la Rafah, ultimul refugiu pentru persoanele strămutate din cauza războiului din Fâşia Gaza. Zona este plină de refugiați palestinieni de-a lungul barierei de 14 km  construită la frontiera cu Egiptul. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a insistat că ofensiva este vitală pentru securitatea Israelului.

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: ”Ne-am propus să demilitarizăm Gaza. Și aceasta necesită responsabilitatea unui control de securitate în toată regiunea de la vest de râul Iordan, inclusiv fâșia Gaza. Nu putem face altfel pentru viitorul nostru. Transmitem acest mesaj comunității internaționale și președintelui Statelor Unite, tuturor liderilor lumii. Nu putem face altfel.” 

Președintele american Joe Biden  insistă, însă ca israelul să nu lanseze operațiunea fără un plan credibil și realist. El l-a sunat pe premierul israelian și i-a cerut să aibă în vedere un plan de evacuare a refugiaților înainte să atace sudul Fâșiei Gaza. Hamas a avertizat Israelul că ofensiva va pune în pericol eliberarea ostaticilor. Cu toate acestea, armata Israelului a anunțat că a salvat la Rafah în ultimele ore doi prizonieri israelieni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE