Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Olanda nu mai are voie să livreze Israelului piese pentru avioanele de luptă. Decizia aparține unui tribunal olandez

Un tribunal din Olanda a decis că guvernul din această țară nu mai poate să livreze Israelului piese pentru avioanele de luptă F-35, cele mai moderne aeronave ale momentului. Instanța a remarcat "un risc clar" ca piesele să fie folosite în "încălcări grave ale dreptului internațional umanitar", pentru că Israelul se află în război cu gruparea Hamas, din octombrie 2023.

Curtea respectivă a dat Israelului un termen de șapte zile pentru a pune decizia în practică și spune că armata IDF continuă să bombardeze Fâșia Gaza și să provoace "victime inacceptabile" printre civili, conform Al-Jazeera.

Olanda nu mai are voie să livreze Israelului piese de avioane F-35

Ca răspuns la această decizie, guvernul olandez a declarat că va face apel la Curtea Supremă și a argumentat că piesele sunt cruciale pentru capacitatea Israelului de a se proteja de "amenințările din regiune, de exemplu din Iran, Yemen, Siria și Liban".

Această hotărâre a instanței vine în urma unui recurs formulat de Amnesty International și Oxfam împotriva unei alte decizii judecătorești de anul trecut, care a respins argumentul lor potrivit căruia furnizarea pieselor a contribuit la presupusele "încălcări grave și pe scară largă ale dreptului umanitar de către Israel în Gaza".

Hotărârea judecătorească mai poate fi atacată de autoritățile olandeze.

În Olanda se află unul dintre numeroasele depozite regionale care au piese de avioane fabricate în SUA și care sunt distribuite în diverse țări, la cerere.

Unele organizații pentru drepturile omului au acuzat guvernul din Israel că este complice la crime de război, prin menținerea livrărilor.

Israelul a negat în mod repetat acuzațiile conform cărora ar comite crime de război în timpul operațiunii sale militare din Fâșia Gaza. Cu toate acestea, în ianuarie, Curtea Internațională de Justiție a cerut Israelului să nu desfășoare "orice fel de activități din Fâșia Gaza care ar putea constitui genocid".

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, condus de Hamas, a declarat, pe 12 februarie, că cel puțin 28.340 de persoane au fost ucise pe teritoriul asediat de israelieni, inclusiv 164 în ultimele 24 de ore.

Avocații guvernamentali au susținut că Israelul ar putea procura cu ușurință piese pentru F-35 și din altă parte.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE