Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Oficial OMS: Populația din Fâșia Gaza moare de foame. Această catastrofă se poate agrava

Populația din Fâșia Gaza ”moare de foame”, iar frigul și lipsa de adăposturi reprezintă ”condiţiile perfecte pentru o epidemie masivă în rândul copiilor”, a avertizat miercuri un oficial de rang înalt din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, după ce state donatoare importante au anunţat că îşi suspendă ajutorul pentru agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni (UNRWA).

”Este o populaţie care moare de foame. Este o populaţie care este împinsă pe marginea prăpastiei', a declarat Michael Ryan, directorul programului de urgenţe sanitare al OMS, la Geneva, potrivit agenției France Presse, citată de Agerpres.

”Palestinienii din Gaza sunt în catastrofă masivă. Dacă întrebaţi dacă această catastrofă se poate agrava, da, absolut”, a adăugat el.

Ajutoarele umanitare pentru Gaza, limitate

Directorul din cadrul OMS a mai precizat că ajutorul umanitar intră ”cu picătura” în Fâșia Gaza, enclava asediată de Israel, ca urmare a atacului lansat de gruparea Hamas de la 7 octombrie.

”Numărul de calorii consumate de locuitorii din Gaza s-a redus sistematic, iar calitatea alimentaţiei a scăzut”. Iar dacă adăugaţi la lipsa de hrană suprapopularea, frigul şi lipsa de adăposturi, obţineţi condiţiile perfecte pentru o epidemie masivă în rândul copiilor', a mai spus Michael Ryan, potrivit sursei citate.

Șeful OMS: ”Riscul de foamete este ridicat şi creşte cu fiecare zi”

'Până astăzi, peste 100.000 de locuitori ai Gazei sunt fie morţi, răniţi, daţi dispăruţi sau presupuşi morţi”, a atras atenția directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, conform sursei citate.

”Riscul de foamete este ridicat şi creşte cu fiecare zi', a spus șeful OMS.

Israelul a acuzat OMS de ”complicitate” cu Hamas

Operaţiunile UNRWA de ajutorare a civililor sunt în pericol, după ce Israelul a acuzat 12 din cei 30.000 de angajaţi regionali ai agenţiei ONU de implicare în atacul Hamas de la 7 octombrie.

Mai multe state donatoare, printre care SUA, şi-au suspendat finanţările către UNRWA, o decizie care, potrivit directorului general al OMS, va avea ”consecinţe catastrofale pentru populaţia din Gaza”.

Săptămâna trecută, ambasadoarea Israelului la sediul ONU din Geneva a acuzat OMS de ”complicitate” cu gruparea Hamas, precizând că agenţia ONU a ales să ”ignore” dovezi prin care Israelul ar arăta că Hamas a folosit spitalele pentru a lansa atacuri şi a ascunde tuneluri şi arme.

OMS a respins miercuri din nou aceste acuzaţii.

”Acuzaţia de complicitate (...) este de-a dreptul iresponsabilă, pentru că ar putea să ne pună angajaţii în pericol. Dar aş dori să o asigur pe ambasadoare că nu există nicio complicitate şi că OMS respinge orice acuzaţie. Suntem imparţiali şi ne facem munca”, s-a apărat Tedros.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE