Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Agenția ONU pentru refugiații palestineni riscă să rămână fără fonduri, după acuzațiile de implicare a angajaților în atacul terorist Hamas

Scandalul în care este implicată agenția ONU care se ocupă de refugiații palestinieni a lăsat instituția fără o bună parte din finanțarea internațională. Cei mai importanți donatori nu mai dau bani după ce s-a aflat că unii angajați locali ai agenției ar fi fost implicați direct în atacul terorist al Hamas din 7 octombrie asupra Israelului.

Întreruperea finanțării este o gravă problemă pentru agenția ONU care activează în Gaza pentru că, în fiecare zi, un milion de palestinieni au nevoie de ajutorul ei. Dezvăluirile despre implicarea unui număr mic de angajați în acțiunile teroriste au provocat o gravă lipsă de încredere și la tăierea fondurilor din partea multor state, inclusiv Uniunea Europeană. ONU anunță că cei bănuiți au fost concediați și că anchetează acuzațiile.

Stéphane Dujarric, purtătorul de cuvânt al secretarului general al ONU: ”Fiecare angajat implicat în terorism va fi tras la răspundere, inclusiv prin condamnare penală. Secretarul general al ONU este el însuși oripilat de acuzațiile care se aduc angajaților Agenției ONU pentru refugiați, dar mesajul său pentru donatorii care și-au suspendat contribuțiile este să asigure măcar continuitatea operațiunilor agenției. ”

SUA cer o anchetă amănunțită

Statele Unite, țara care a dat tonul în suspendarea finanțării pentru agenția ONU, cere o anchetă amănunțită. De partea sa, Uniunea Europeană, cel mai mare finanțator al palestinienilor din Fâșia Gaza, cere un audit, o verificare a tuturor angajaților și a procedurilor de angajare și lucru.

Eric Mamer, purtător de cuvânt al Comisiei Europene: ”Putem oricând, iar aceste circumstanțe au justificat cu siguranță, să solicităm un audit. Și acesta este un audit diferit de investigația lansată pe baza acuzațiilor reale, acest audit este mult mai cuprinzător.”

Scandalul în care este implicată agenția ONU pentru refugiați palestinieni a pornit de la un raport al serviciilor de informații din Israel, care susțin că cel puțin 12 angajați ar fi fost implicați direct în acțiuni teroriste. Serviciile secrete anunță că aproximativ zece procente din personalul din Gaza al agenției are legături cu grupurile militante islamiste. Ba chiar șase angajați ar fi făcut parte din valul de militanți palestinieni care au ucis 1.200 de persoane în cel mai mortal atac asupra evreilor de la Holocaust. Doi ar fi ajutat la răpirea israelienilor și alți doi au fost văzuți în locuri unde zeci de civili israelieni au fost împușcați și uciși

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE