Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sistemul medical din Gaza, în colaps. Pacienții spun că situația se înrăutățește pe zi ce trece

Cel puțin 11 persoane au fost ucise, printre care patru copii, în urma unui atac israelian care a lovit o clădire rezidențială din sudul Fâșiei Gaza. Pe lângă luptele grele, ploile abundente din ultimele zile din Gaza fac și mai grea situația refugiaților din taberele improvizate.

Atacurile au avut loc în timp ce armata israeliană continuă să își extindă ofensiva asupra jumătății sudice a teritoriului, în special asupra orașului Khan Younis, al doilea ca mărime din Gaza.

În ciuda operațiunilor militare intense, care se desfășoară în apropiere de Spitalul Nasser din Khan Younis, Organizația Mondială a Sănătății a reușit să livreze produse medicale esențiale pentru 1.000 de pacienți.

Dr. Karam Madboul, Complexul medical Nasser, Khan Younis: „Acum lucrăm într-un mediu care a devenit ineficient pentru activitatea medicală, un mediu care permite răspândirea infecțiilor în rândul pacienților. După cum vedem, există o lipsă acută de echipamente, medicamente și personal medical”.

Dr. Bassam Ouyahia, Complexul medical Nasser, Khan Younis: „În prezent, la Complexul Medical Nasser există o lipsă uriașă de multe lucruri: instrumente medicale, tifon. De asemenea, avem un deficit de tăvi de sterilizare medicală și folosim aceeași tavă pentru mai multe lucruri, de asemenea, procesul de sterilizare îl efectuăm noi înșine, nu există un loc special pentru sterilizare”.

Pacienții spun că situația se înrăutățește pe zi ce trece

Pacient: „În prezent, situația este insuportabilă, mirosuri neplăcute, lucruri insuportabile, până la limita în care acum se aruncă gunoiul chiar în fața camerelor noastre, a devenit greu să intri și să ieși din cameră. Ca să nu mai vorbim de gândacii și viermii care intră în cameră, nu știu cum mai trăim, este o viață foarte grea”.

Pacient: „Practic, spitalul este în colaps total, nu mai există nici medici, nici asistente. Fiica mea este rănită de ceva vreme, iar când venim să cerem tratament, uneori ne spun că este disponibil, alteori nu. Sincer, nu știu unde să mă duc sau ce să fac”.

În spitalul Nasser sunt acum internați peste 400 de pacienți. Ploi in gaza tabere refugiați dezastru. Pe lângă atacuri, ploile abundente din ultimele zile din Gaza au îngreunat și mai mult situația refugiaților.

Războiul a început când sute de militanți conduși de gruparea teroristă Hamas au luat cu asalt sudul Israelului, și au ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili. De asemenea, ei au răpit alte aproximativ 250 de persoane. Pe de altă parte, Ministerul Sănătății din teritoriul controlat de Hamas susține că ofensiva israeliană a dus la moartea a aproape 27.000 de persoane în Gaza.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE