Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sondaj: Tot mai puțini israelieni și palestinieni credeau în ”soluția celor două state” înaintea atacurilor Hamas

Tot mai puțini oameni, atât în Israel, cât și în Palestina, au crezut în ”soluția celor două state” (Israel și Palestina) - și cred că cele două state nu pot coexista pașnic - înaintea atacurilor teroriste de la sfârșitul săptămânii trecute, arată datele unui sondaj recent.

Sondajele publice efectuate în Israel, Gaza și Cisiordania au arătat că doar una din trei persoane considera fezabilă o rezolvare politică a problemei.

Oamenii au fost întrebați dacă s-ar putea găsi o cale de rezolvare prin formarea unui stat palestinian independent și dacă acesta ar putea coexista pașnic cu Israelul. Potrivit sondajului realizat de Pew Research Center, un număr tot mai mare de israelieni se îndoiau de eficiența unei soluții cu două state, doar 35% dintre respondenți considerând că se poate ajunge la o coexistență pașnică între Israel și Palestina, potrivit euronews.com.

Acest lucru marchează o scădere de 15 puncte procentuale față de acum un deceniu. Sondajul a fost realizat în aprilie și publicat în septembrie, înainte ca războiul dintre Israel și Hamas să izbucnească în urma unui atac fără precedent la 7 octombrie.

Palestinienii nu cred în soluția celor două state

Aproape o treime dintre palestinieni își exprimă sprijinul pentru soluția celor două state, potrivit unui sondaj realizat de Centrul palestinian pentru cercetare politică și sondaje în septembrie.

Aproximativ 67% dintre palestinieni se opun soluției celor două state, citând expansiunea coloniilor israeliene ca motiv al scepticismului lor.

În plus, 53% dintre civilii palestinieni se declarau în favoarea unei lupte armate pentru a crea un stat independent. Aceasta reprezintă o creștere de 12% în comparație cu rezultatele unui sondaj realizat în aceeași perioadă, în anul 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE