Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul amenință după ce Iranul a sechestrat o navă cargo în Strâmtoarea Ormuz. IDF: Vor suporta consecințele

Forţele speciale maritime ale Gardienilor Revoluţiei iranieni, armata ideologică a Republicii Islamice, au sechestrat sâmbătă un portcontainer „cu legături” cu Israelul în Golf, a anunţat agenţia oficială Irna, relatează AFP, citată de Agerpres. Israelul a fost atacat, vineri, cu zeci de rachete Hezbollah de pe teritoriul Libanului. Armata Israelului a confirmat că este vorba de peste 40 de rachete și a precizat că acestea au fost în mare parte interceptate. Nimeni nu a fost rănit, potrivit Times of Israel.

IDF avertizează că Iranul „va suporta consecințele alegerii de a escalada situația”

„Un portcontainer cu numele MCS Aries a fost sechestrat de forţele speciale maritime” în cursul „unei operaţiuni la care a participat un elicopter în apropierea Strâmtorii Ormuz”, a scris Irna. Potrivit sursei citate, nava „care poartă pavilion portughez şi este administrată de societatea Zodiac, care îi aparţine capitalistului sionist Eyal Ofer”, este „dirijată spre apele teritoriale” ale Iranului.

Anterior, două agenţii de securitate maritimă au anunţat că o navă a fost sechestrată sâmbătă în largul Emiratelor Arabe Unite de „autorităţi regionale”. Una dintre acestea, societatea de securitate britanică Ambrey, a informat că a „văzut imagini cu trei indivizi care coboară rapid dintr-un elicopter pe ceea ce pare a fi un portcontainer”.

Forțele israeliene (IDF) au avertizat, sâmbătă, că Iranul „va suporta consecințele alegerii de a escalada situația”, scrie Times of Israel. Armata israeliană este în alertă în urma ameninţărilor cu represalii ale Teheranului, aliat cu mişcarea palestiniană Hamas.

Într-o declarație video în limba engleză, purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, a precizat că sunt pregătiți să intervină pentru orice situație și că vor lua măsurile necesare — „împreună cu aliații — pentru a proteja poporul”.

„Ne-am întărit pregătirile pentru a proteja Israelul de o nouă agresiune iraniană. Suntem, de asemenea, gata să reacţionăm”, a spus purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, într-o declaraţie publică, transmite Times of Israel.

El a acuzat Iranul că sprijină Hamas, Hezbollah și milițiile ostile din Siria, Irak și Yemen, care au atacat Israelul în data de 7 octombrie 2023.

Taguri

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE