Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul cere UE să includă Gardienii Revoluției din Iran pe lista organizațiilor teroriste

Iranul recurge la piraterie și ar trebui sancționat pentru acest lucru. Acuzațiile au fost lansate de ministrul israelian de Externe, după ce Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice din Iran a capturat o navă de transport marfă, cu legături cu Israelul, în Strâmtoarea Ormuz.

"Regimul ayatollahului Khamenei este unul criminal care susține crimele Hamas și care acum desfășoară o operațiune de piraterie care încalcă dreptul internațional.

Fac apel la Uniunea Europeană și la lumea liberă să declare imediat Corpul Gardienilor Revoluției din Iran drept organizație teroristă și să sancționeze Iranul acum”, a declarat ministrul israelian de Externe, Israel Katz, potrivit Times of Israel.

Israelul se pregătește pentru un atac direct din partea Iranului asupra sudului sau nordului țării. Acest atac ar urma să se producă vineri sau sâmbătă, potrivit surselor citate de publicația The Wall Street Journal

Iranul a amenințat în mod public că va riposta la atacul comis săptămâna trecută la Damasc, în Siria, despre care Teheranul a susținut că a fost orchestrat de Israel și a vizat clădiri diplomatice. Atacul a dus la moartea unor oficiali militari iranieni de rang înalt, inclusiv a unui membru de rang înalt al Forței de elită Quds a Corpului Gardienilor Revoluției Islamice.

În octombrie 2023, aproape 30 de aleşi din Parlamentul European şi din Parlamentele naţionale au publicat o scrisoare deschisă prin care au cerut ca Uniunea Europeană să includă Gardienii revoluţiei iranieni pe lista organizaţiilor teroriste, ca urmare a ofensivei militare a grupării Hamas împotriva Israelului.

De asemenea, în 2019, preşedintele american Donald Trump a desemnat Gardienii Revoluţiei din Iran drept organizaţie teroristă.

”IRGC (trupele iraniene de elită - n. red.) sunt principalul mijloc prin care guvernul iranian îşi dirijează şi implementează campania teroristă globală", a afirmat Donald Trump, potrivit Agerpres.

Ce este Corpul Gardienilor Revoluţiei din Iran

Corpul Gardienilor Revoluţiei a fost înfiinţat după revoluţia islamică iraniană din 1979, pentru a proteja regimul condus de clericii şiiţi. Gardienii constituie cea mai puternică forţă de securitate din Iran şi controlează sectoare extinse din economie, având totodată o influenţă majoră asupra sistemului politic. Ei conduc şi programul nuclear şi înarmarea cu rachete.

Teheranul a avertizat că dispune de rachete cu rază de acţiune de până la 2000 de kilometri, care pot lovi Israelul sau bazele militare americane din regiune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE