Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Atacul Iranului asupra Israelului, ”un război asimetric foarte curios”. General: ”Această demonstrație de forță să nu constituie escaladarea”

Atacul cu drone și rachete declanșat de Iran asupra Israelului face parte dintr-un ”un război asimetric foarte curios”, a explicat generalul în rezervă Virgil Bălăceanu. În direct la Euronews România, președinte Asociația Ofițerilor în Rezervă din România (AORR) a afirmat că lovitura a fost anunțată de Teheran, iar acum sunt așteptate represaliile israeliene. Cabinetul de război a fost întrunită de urgență de premierul Benjamin Netanyahu, însă ”această demonstrație de forță să nu constituie escaladarea” spre un conflict regional.

În direct la Euronews România, generalul Virgil Bălăceanu a analizat contextul tensionat din Orientul Mijlociu, în urma atacului Iranului asupra Israelului.

”Războiul asimetric, războiul prin proxy, pe care Iranul îl duce cu Israelul, măsurile de apărare, dar și măsurile de represalii în cazul în care Israelul este lovit sunt măsuri în care mod sigur fac parte dintr-o planificare militară. Nu se face nimic peste noapte. Cel puțin în această etapă.

Este un război asimetric curios din moment ce nu se lovește un teritoriu al Iranului în definitiv, vorbim despre Consulatul din Damasc. Sunt și victime umane; 13, printre care și importanți lideri militari. Pe de altă parte, Israelul spune că un sediu diplomatic era folosit de militari cu scopul de a conduce acțiuni prin proxy de pe teritoriul Siriei”, a explicat generalul în rezervă.

General român: ”După această lovire este pauză. Aceasta nu este specifică unei planificări militare consecvente”

Virgil Bălăceanu consideră că este vorba despre un ”un război asimetric foarte curios” în condițiile în care existau informații potrivit cărora Iranul plănuiește să atace.

”De pe 1 aprilie au trecut mai multe zile. A fost o pauză lungă, apoi acest atac și un război asimetric foarte curios. A fost făcut cunoscut.

S-a spus că în următoarele 24-48 de ore teritoriul Israelului va fi lovit. Loviturile au fost destul de multe. Vorbim de 170 de drone, 30 de rachete de croazieră, 120 de rachete balistice, însă rata de succes mare, peste 90%, din ceea ce spune purtătorul de cuvânt al Armatei israeliene, numai câteva rachete balistice au lovit teritoriul Israelului fără să producă daune umane și materiale.

După această lovire este pauză. Aceasta nu este specifică unei planificări militare consecvente. De regulă, lovești, pui în mișcare sistemul de apărare antiaeriană și antirachetă, regular ar fi fost să lovească cu un număr mult mai mare de lovituri ca să realizeze suprasaturarea sistemului de apărare antiaeriană și antirachetă al Israelului.

În felul acesta, un număr relativ mare de drone, rachete de croazieră, rachete balistice să-și atingă ținta. Sistemele ar fi trebuit, potrivit planificării, să lovească în serii în această zi. A fost o zi a loviturilor Iranului asupra Israelului, ori au lovit și acum este pauză”, a mai afirmat generalul în rezervă.

Bălăceanu a punctat că este în desfășurare o ședință a Cabinetului de război a Israelului și ”vom vedea care sunt măsurile de răspuns”.

”Nu excludem aceste măsuri de răspuns. Măsuri de represalii, indiferent din ce tabără privim. Se caută să nu se escaladeze.

Cel puțin deocamdată, nu știu care va fi răspunsul israelian, ce caută ca acest răspuns, această demonstrație de forță să nu constituie escaladarea, adică să nu se ajungă la un implicare într-un război externalizat din zona Fâșia Gaza”, a concluzionat Virgil Bălăceanu.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE