Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Eduard Hellvig, fost șef al SRI, avertizează: ”Occidentul se pregătește pentru ce e mai rău”

Eduard Hellvig, fost director al Serviciului Român de Informații (SRI), a evidențiat că, pe fondul conflictelor armate care au loc în multe regiuni, ”diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău”. De asemenea, fostul europarlamentar consideră că în anul 2024 ”unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură”.

Într-un mesaj publicat pe platforma X, Eduard Hellvig a amintit că ”în octombrie, Iranul i-a sprijinit pe rebelii Houthi din Yemen să lanseze lovituri asupra Israelului”.

”Concomitent, a sprijinit Hamas să provoace haos prin raiduri surpriză și atacuri cu rachete, care au provocat o reacție puternică din partea Israelului. Iranul întețește ceața războiului instigând milițiile din Siria și Irak în hărțuirea Israelului”, a scris fostul director al SRI, pe X.

De asemenea, Hellvig a subliniat că 2024 este ”anul în care jumătate din populația lumii merge la urne”.

”Cu harta în față, unele alegeri vor fi ură și ideologie în stare pură. În 7 februarie spuneam tot aici despre anul în curs ca fiind “dragonul tuturor anilor”, cu multiple capete care vor scuipa foc și vor agita săbii.

Suntem după doi ani de război în Ucraina și începem să înțelegem ce înseamnă «war fatigue» în Occident. Suntem după șase luni de conflict în Orientul Mijlociu și toate semnalele converg către un Iran care se simte suficient de puternic pentru a nu mai acționa prin intermediari.

Diplomația pare a-și epuiza rapid resursele, în timp ce toate cancelariile și analiștii militari occidentali se pregătesc pentru ce este mai rău.

Unul dintre acele momente în care îți dorești să nu ai dreptate”, a concluzionat fostul director al SRI.

În iulie 2024, Eduard Hellvig și-a dat demisia din funcția de director al Serviciului Român de Informații.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE