Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia reacționează după atacul lansat de Iran asupra Israelului. ”Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere”

Ministerul rus de Externe a îndemnat la ”reținere”, în contextul în care Iranul a atacat cu drone și rachete Israelul.

”Îndemnăm toate părţile implicate la reţinere. Contăm pe statele din regiune pentru a găsi o soluţie la problemele existente, prin mijloace politice şi diplomatice", a anunțat duminică Ministerul de Externe al Rusiei, potrivit Agerpres.

De asemenea, Moscova și-a exprimat ”îngrijorarea față de ultima escaladare periculoasă din regiune”. Diplomația rusă a amintit faptul că a avertizat în numeroase rânduri că "lipsa de rezolvare a numeroaselor crize din Orientul Mijlociu, în primul rând în zona conflictului palestiniano-israelian" va ”duce la creșterea instabilității”, potrivit Times of Israel.

De altfel, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a avut sâmbătă convorbiri telefonice cu omologul iranian Hossein Amir-Abdollahian. Ministerul rus de Externe a menționat că Lavrov a reiterat ”condamnarea decisivă” a unei presupuse lovituri israeliene în Siria la începutul acestei luni, în care au murit mai mulți generali iranieni.

Federația Rusă a încercat în mod tradițional să mențină relații cu toate marile puteri din Orientul Mijlociu. În schimb, și-a consolidat legăturile militare și politice cu Iranul, ceea ce a dus la slăbirea dialogului cu Israelul.

Iranul a lansat sâmbătă peste 200 de drone şi rachete împotriva Israelului, ca răspuns la un bombardament împotriva consulatului său de la Damasc. Oficialii de la Teheran au acuzat Israelul de efectuarea acestui bombardament. În schimb, Ierusalimul nu a confirmat și nici nu a dezminţit.

Represaliile de sâmbătă reprezintă primul atac direct întreprins vreodată de puterea iraniană împotriva teritoriului israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE