Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iohannis și Ciolacu, reacții în urma atacului Iranului asupra Israelului

Președintele și premierul au reacționat în urma atacului Iranului asupra Israelului. România face apel la evitarea unei escaladări a conflictului în zonă, a precizat Iohannis, în timp ce Ciolacu a transmis că țara noastră este pe deplin solidară cu poporul israelian.

Iohannis și Ciolacu, reacții în urma atacului Iranului asupra Israelului

Șeful statului și premierul au transmis mesaje pe platforma X (fosta Twitter).

„România condamnă în cei mai fermi termeni atacul Iranului împotriva Israelului. Suntem în deplină solidaritate cu poporul israelian în aceste momente dificile. Facem apel la evitarea unei escaladări regionale ulterioare”, a transmis Iohannis.

„PM@CiolacuMarcel: Suntem pe deplin solidari cu poporul israelian în fața atacului Iranului. Condamnăm cu fermitate acest atac și susținem dreptul Israelului de a asigura securitatea cetățenilor sǎi”, a fost mesajul premierului.

Armata de la Tel Aviv a anunțat că cele mai multe drone și rachete au fost interceptate

Iranienii au lansat, sâmbătă, un atac cu aproximativ 300 de drone și rachete asupra Israelului. Armata de la Tel Aviv a anunțat, ulterior, că cele mai multe au fost interceptate și că nu există consecințe grave.

Doar o bază militară a suferit pagube minore.

Israelul a solicitat o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU pe tema atacului. Este prima dată când Iranul atacă Israelul direct de pe propriul teritoriu, fiind „o dovadă a capabilității Iranului de a reacționa singur”, a precizat Cătălin Lența, jurnalist Euronews România.

„E prima dată când a avut loc un atac direct de pe teritoriul iranian. A fost o dovadă a capabilității Iranului de a reacționa singur, pentru că rachetele trase de Hezbollah din sudul Libanului către nordul Israelului fac parte - hai să spunem - din rutina zilnică. Acolo, de când a început războiul dintre israelieni și palestinieni în Fâșia Gaza, Hezbollahul (...) s-a dovedit mai mult o furtună calmă într-un pahar cu apă.

Erau obligați pentru ochii opiniei publice să reacționeze, pentru că în felul ăsta îi ții pe ceilalți sub coordonarea ta arătând că îți pasă, nu-i așa? (...) Rămâne de văzut ce se va întâmpla mai departe. Până la Consiliul de Securitate al ONU toate țările îndeamnă la reținere: Franța, Germania, Statele Unite și China, cea din urmă cerând restrângere și reținere în acest conflict”, a spus Cătălin Lența, în platoul Euronews.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE