Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Iran-Israel. Liderii internaționali cer încetarea ostilităților, în timp ce iranienii sărbătoresc atacul

Comunitatea internațională face apel la rațiune după atacul iranian asupra Israelului. Lideri de state și de guverne au condamnat acțiunile Gărzii Revoluţionare și cer încetarea ostilităților între cele două state. Președintele american, Joe Biden, a vorbit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu și i-a spus că nu va susține un răspuns militar împotriva Iranului. La rândul său, oficialul de la Tel Aviv a promis un răspuns militar la atac în termen de 24 de ore. Pe de altă parte, mii de iranieni au sărbătorit pe străzi atacul fără precedent.

În schimb, Moscova a lansat doar un apel la reținere din partea ambelor părți. Premierul britanic a confirmat că avioanele britanice au contribuit la doborârea dronelor și rachetelor lansate de Teheran, alături de cele americane și franceze.

Rishi Sunak, premierul Marii Britanii: ”Aceasta a fost o escaladare periculoasă și inutilă pe care am condamnat-o în cei mai fermi termeni. Datorită unui efort internațional coordonat la care Regatul Unit a participat, aproape toate rachetele au fost interceptate, fiind salvate vieți nu doar în Israel, dar și în țările vecine precum Iordania”.

Olaf Scholz, cancelarul Germaniei: ”Condamnăm cu fermitate atacul Iranului și avertizăm asupra escaladării situației. Iranul nu trebuie să continue pe această cale. În același timp, este absolut clar pentru noi că suntem solidari cu Israelul”

Emmanuel Macron: ”Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian”

Condamn în termenii cei mai fermi atacul fără precedent lansat de Iran împotriva Israelului, a transmis președintele Franței.

”Îmi exprim solidaritatea cu poporul israelian și angajamentul Franței față de securitatea Israelului, a partenerilor noștri și a stabilității regionale”, a reacționat liderul de la Paris.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a comparat atacul cu invazia Rusiei și a cerut Congresului SUA să aprobe ajutoarele militare pentru Ucraina și Israel.

”Noi, în Ucraina, cunoaștem foarte bine oroarea unor atacuri similare din partea Rusiei. Este esențial ca parlamentarii Statelor Unite să ia deciziile necesare pentru a întări aliații Americii în acest moment critic”, a transmis liderul de la Kiev.

Liderii G7 condamnă atacul Iranului asupra Israelului

De asemenea, Liderii G7 au condamnat atacul Iranului. Oficialii reuniți într-o ședință de urgență, în regim de videoconferință, au reafirmat solidaritatea de nezdruncinat cu poporul israelian. Acțiunile Iranului pot duce la un conflict incontrolabil și trebuie să înceteze, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen.

”Un astfel de atac direct al Iranului asupra Israelului este fără precedent. Astăzi, noi, liderii G7 condamnăm în termenii cei mai fermi atacul, ne exprimăm solidaritatea și sprijinul pentru poporul israelian și ne reafirmăm angajamentul nostru de nezdruncinat față de securitatea statului evreu.

Acțiunile Iranului riscă să provoace escaladări incontrolabile în regiune și acest lucru trebuie evitat. Vom continua să lucrăm pentru stabilizarea situației. Facem apel la Iran și la aliații săi să înceteze complet atacurile”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von Der Leyen.

Riscurile escaladării situației vor fi analizate și în Consiliul European convocat săptămâna viitoare.

Comunitatea internațională condamnă atacul iranian

Liderii din întreaga lume au reacționat cu fermitate în urma acțiunilor Teheranului. Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a reafirmat angajamentul neclintit al Statelor Unite de a apăra Israelul. În schimb, oficialul a declarat că țara sa nu caută un conflict militar cu Iran.

Și secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a scris pe platforma de socializare X că nici regiunea, nici lumea întreagă nu își pot permite un alt război.

Șeful diplomației europene, Josep Borrell, a scris că atacul reprezintă o escaladare fără precedent și este amenințare gravă la adresa securității regionale.

Și Klaus Iohannis a condamnat atacul Iranului. Mai mult, președintele a scris că România este solidară cu poporul israelian și cere unei escaladări a situației din regiune.

Au fost reacții și din partea altor țări europene. Printre altele, Marea Britanie, Franța, Italia, Țările de Jos și Germania și-au arătat solidaritatea cu Israelul și au cerut Iranului să oprească atacul.

Armata israeliană a interceptat sute de rachete și drone lansate de Iran de pe teritoriul său, Irak și Yemen. Oficialii israelieni au declarat că au fost ajutați de americani și de alți parteneri în doborârea proiectilelor.

Bucurie pe străzi: zeci de mii de iranieni au ieșit să sărbătorească atacul împotriva Israelului

Pe de altă parte, zeci de mii de iranieni au ieșit pe străzile din mai multe orașe pentru a sărbători atacul Israelului. Manifestanții au fluturat steagul Palestinei și pe cel al grupării Hezbollah.

Trăiască soldații islamului! Curaj și sacrificiu! Sângele martirului (Qasem n.r.) Soleimani și al martirilor rezistenței nu va fi irosit!

Cetățean iranian: „A fost excelent! I-am redus la tăcere! Pentru că noi suntem Iranul! Ne dăm viața, ne dăm sângele pentru Iran, pentru patria noastră, pentru lider. Rachete pentru rachete!”.

Oamenii au mulțumit Gărzii Revoluţionare iraniene pentru atacul fără precedent asupra statului israelian.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE