Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Consecințele unui "atac iminent" al Iranului asupra Israelului, analizate de specialiști: "Trec la acțiuni asimetrice"

Cine atacă Israelul va fi atacat de Israel, a fost anunțul lui Benjamin Netanyahu, ca avertisment pentru Iran. Între timp, s-a și întâmplat: Iranul a atacat Israelul.

Știrea inițială:

Șansele și consecințele unui "atac iminent" al Iranului asupra Israelului, analizate de specialiști: "Trec la acțiuni asimetrice"

Însă riscul unui atac al Iranului în Israel este real, după cum consideră comandanții militari americani. O dovadă a gravității situației o reprezintă faptul că, în Israel, ar fi acum un general american de rang înalt.

Surse din serviciile secrete ale Statelor Unite, citate de presa americană, transmit că un atac al Iranului ar fi de așteptat. SUA și aliații cred că Iranul va ataca obiective militare sau guvernamentale din Israel cu o rachetă de înaltă precizie sau cu drone.

Netanyahu a transmis că "cine atacă Israelul va fi atacat de Israel"

Benjamin Netanyahu, într-un discurs către militari: "Trăim vremuri grele. Suntem în mijlocul războiului din Gaza, care continuă în forță și, în același timp, ne continuă eforturile neîncetate de a aduce înapoi ostaticii, dar ne pregătim și pentru scenarii cu provocări de pe alte scene.

Am stabilit un principiu simplu: oricine ne rănește va fi rănit de noi. Ne pregătim să răspundem nevoilor de securitate ale statului Israel, în apărare și în atac. Eu și poporul Israel avem încredere în voi și fie ca noi toți să avem mare succes."

Tensiunile s-au amplificat mult între Israel și Iran, după ce, acum câteva zile, un atac aerian al Tel Aviv-ului în Siria a dus la moartea a doi generali iranieni și a cinci membri ai Gărzii Revoluționare, adică unitatea de elită a Teheranului.

În bombardament a fost lovit Consulatul iranian din Damasc, iar liderii de la Teheran au anunțat imediat că va urma un răspuns dur, care însă nu a venit până acum. Amenințarea rămâne, iar Washingtonul, puternicul aliat al Israelului, anunță că "nu va ezita să-și îndeplinească obligațiile". Președintele Biden a făcut anunțul în timpul unei întrevederi cu premierul Japoniei, aflat în SUA.

Joe Biden: "Am discutat, de asemenea, despre evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv despre sprijinul nostru comun pentru încetarea focului și un acord privind ostaticii, un efort urgent pentru a face față crizei umanitare din Gaza.

De asemenea, dorim să abordăm amenințarea iraniană, semnalul clar prin care ei amenință să lanseze un atac semnificativ asupra Israelului. Așa cum i-am spus premierului Netanyahu, este de neclintit angajamentul nostru față de securitatea Israelului împotriva acestor amenințări din partea Iranului și apropiaților lor. Repetăm: este de neclintit! Vom face tot ce putem pentru a apăra securitatea Israelului."

De la Teheran, ayatollahul Ali Khamenei a declarat că atacul israelian din Damasc este echivalent cu un atac chiar asupra Iranului. El nu a dat detalii despre modul în care Teheranul ar putea riposta.

Ali Khamenei: "Consulatul și ambasada din orice țară sunt considerate parte a teritoriului țării care le are. Când ei ne atacă consulatul, este ca și cum ne-ar fi atacat teritoriul național. Aceasta este o normă internațională. Regimul ticălos a făcut o greșeală în acest caz. Trebuie pedepsită și va fi pedepsită."

Liderii iranieni, inclusiv Ali Khamenei, au promis, în mod obișnuit și repetat, represalii. Preventiv, armata israeliană a decis creșterea personalului și a numărului de rezerviști pentru forțele aeriene.

Șansele unui atac al Iranului asupra Israelului

Ștefan Popescu, analist de politică externă: "Nu un război clasic, convențional, decât dacă regimul ayatollahilor ar dori să se sinucidă. Pentru că Israelul este o putere nucleară nerecunoscută, dar toată lumea știe un secret, că are 100-150 de ogive nucleare. Nu mai vorbim de riposta aliatului american.

Capacitatea convențională a Israelului este absolut extraordinară, statul are o capacitate de proiecție aeriană care îi permite să lovească ținte pe teritoriul iranian. Și Iranul ar pierde din capacitățile sale industriale. Sunt convins că Israelul are o hartă foarte detaliată a obiectivelor pe care ar trebui să le țintească.

Regimul ayatollahilor, după ani de sancțiuni, chiar dacă are o anumită supapă după instalarea administrației Biden - nu au mai fost acele sancțiuni dure instituite de predecesoarea administrație Trump - totuși, este un regim puternic contestat, are o problemă socială însemnată. Mai are probleme și cu Statul Islamic - ați văzut atentatele recente care au avut loc în sudul Iranului, venite dinspre Balochistanul pakistanez.

Deci nu cred că are intersul și forța să declanșeze un război, un atac, așa cum a declanșat Rusia împotriva Ucrainei. În același timp, trec la acțiuni asimetrice. Aici, da, ne putem aștepta, pentru că Iranul poate activa milițiile pe care le controlează mai mult sau mai puțin direct, această nebuloasă șiită, dar și sunită, pentru că și-a satelizat și anumite mișcări sunite, cum este Hamas. Atacul din 7 octombrie a fost unul de inspirație iraniană, tot cu sprijinul Iranului."

Cine ar ajuta Iranul să ia măsuri asimetrice împotriva Israelului

Ștefan Popescu, analist de politică externă: "Avem milițiile din Irak, care au infiltrații, de multe ori, pe teritoriul iordanian și ajung să stabilească legături cu organizațiile teroriste palestiniene. Există și acolo. Plus că există celule teroriste pe teritoriul Egiptului, în special în Sinai. A fost motivul pentru care Egiptul nu a dorit să accepte nici măcar puțini palestinieni din Fâșia Gaza.

Există mai ales Houthi și Hezbollah, dar și milițiile irakiene, care dispun de arsenale foarte importante. Tehnologic, nu sunt extraordinare, dar pot atinge teritoriul israelian și pot suprasatura apărarea antiaeriană performantă a Israelului. Chiar dacă este performantă, în momentul în care tragi foarte multe rachete, nu poți să faci față. Asemenea atacuri asimetrice cred că pot fi.

De fapt, această stare de tensiune, strategie de tensiune, nu a existat niciodată, după 7 octombrie, la adresa Israelului. Vedeți că Israelul este într-o stare de mobilizare extraordinară, are și în nord forțe mobilizate, este atent și în sud, pentru că unele proiectile, drone, rachete au fost trase și au ajuns până în apele teritoriale, chiar pe teritoriul național israelian. Deci această strategie a Iranului este destul de eficientă la adresa intereselor israeliene.

Dacă ne uităm la geografia umană foarte mozaicată, adică comunități israeliene care se pătrund cu cele palestiniene, în special în Cisiordania, unde este și un teren 'fertil,' pentru că este o stare de tensiune extraordinară, cum n-a mai fost în istorie între cele două tabere, este posibil (n.r.: confruntări terestre). Cine credea că bariera de securitate care înconjura Fâșia Gaza ar fi putut fi străpunsă? Nimeni. Deci în acest moment, au introdus, prin atacul din 7 octombrie, o stare de incertitudine care te pune pe gânduri. Chiar dacă Israelul a luat măsuri excepționale, în care sunt convins că supraveghează atent toate mișcările.

Și mai sunt interese occidentale, pentru că să nu uităm un lucru: Israel este perceput de către Iran drept avanpostul lumii occidentale în Orientul Mijlociu.

SUA au dovedit-o. În momentul în care au adus, după 7 octombrie, două portavioane, au adus un submarin nuclear, au mobilizat întreaga comunitatea occidentală - ați văzut aglomerația de nave militare în Mediterana de est - SUA au dat un semnal foarte clar. Au ajutat Israelul cu muniție, echipamente militare, cu informații, au deplasat ofițeri cu experiență în domeniul combaterii gherilelor urbane în Irak. Acum au deplasat un general de 4 stele. Deci SUA sprijină Israelul chiar prin presiunile pe care le exercită cu privire la situația din Gaza. SUA sprijină Israelul."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE