Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Israelul a testat în premieră noul sistem naval anti-rachetă. Ce este C-Dome și cum se compară cu Iron Dome

Israelul a testat în premieră și în timp real un nou sistem de apărare împotriva rachetelor. Este vorba despre sistemul C-Dome, versiunea navală a mai cunoscutului scut Iron Dome, cu ajutorul căruia au fost distruse numeroase rachete lansate spre teritoriul israelian în ultimele luni.

VEZI GALERIA
4 imagini

”Să ne amintim de ce am văzut la începutul războiului din Gaza: zeci, sute de rachete lansate de Hamas și Jihadul Islamic și explozii pe cerul Israelului. Acestea erau rachetele interceptoare care distrugeau rachete care atacau acel teritoriu. Este același lucru, numai că Israelul a dezvoltat de ceva vreme aceste variante C-Dome, în principal pentru a-și proteja zăcămintele de gaze descoperite în Estul Mării Mediterane. Avem astfel de sisteme probabil și în alte ape din jurul Israelului, pentru că am aflat despre folosirea C-Dome pentru prima dată după ce aseară o rachetă viza o localitate israeliană. A fost detectată acea rachetă, iar sistemul C-Dome, care e instalat pe corvete, a distrus acel proiectil. Armata israeliană nu a dat mai multe detalii.

Acest sistem este testat de ceva vreme. Iron Dome-ul apără Israelul din 2011. Nu e un proiect strict israelian, ci e dezvoltat în parteneriat cu SUA. Israelul e apărat de zece baterii, în cadrul sistemului Iron Dome. O singură baterie de acest gen costă 150 de milioane de dolari, iar o rachetă interceptoare costă 150.000 de dolari.

Avem deci încă o dovadă că armata israeliană a inovat, că e pregătită să răspundă atacurilor de pe mare”, a explicat jurnalistul Euronews Cătălin Lența.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE