Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Fiii liderului Hamas, uciși într-un raid israelian. Președintele SUA îl critică pe Netanyahu cu privire la ajutoarele din Gaza

Fiii președintelui biroului politic al Hamas au fost uciși într-un raid al armatei israeliene în Gaza. Anterior, premierul de la Tel Aviv a declarat că va continua operațiunile militare în enclavă. Iar președintele Joe Biden este de părere că abordarea sa este greșită. Mai mult, liderul de la Casa Albă i-a cerut lui Netanyahu să permită livrarea ajutoarelor umanitare în Fâșie. 

Cei trei fii ai lui Ismail Haniyeh călătoreau cu membrii ai familiei într-un singur vehicul vizat de o dronă, susține Al-Aqsa TV. Armata israeliană a confirmat lovitura și a precizat că Amir Haniyeh era comandant de celulă în aripa militară a Hamas. Iar Mohammad și Hazem Haniyeh erau agenți militari în cadrul organizației. Tatăl lor susține că  „au fost martirizați pe drumul către eliberarea Ierusalimului și a Moscheii Al-Aqsa.” 

Ismail Haniyeh, președintele biroului politic al Hamas: ”Nu există putere mai mare decât a lui Dumnezeu Atotputernicul. Dumnezeu să aibă milă de ei. Dumnezeu să aibă milă de ei. Dumnezeu să aibă milă de ei. În numele lui Allah, Dumnezeul nostru... nu, să continuăm. Dumnezeu să aibă milă de ei.” 

În vreme ce loviturile armatei israeliene continuă, se poartă negocieri pentru eliberarea ostaticilor deținuți de militanți și o încetare a focului în Gaza. Președintele american a precizat că acum Hamas trebuie să vină cu un răspuns la propunerile înaintate. Însă l-a criticat și pe premierul israelian, Benjamin Netanyahu.  

Joe Biden, președintele Statelor Unite ale Americii: ”El a fost de acord să facă mai multe lucruri. Numărul unu, să permite mai mult ajutoare, atât alimente, cât și medicamente, să ajungă în Gaza și să reducă semnificativ încercările, victimele civile în orice acțiune întreprinsă în regiune. Și cert este că suntem, în ultimele trei zile, au ajuns undeva la peste 100 de camioane - nu este suficient, nu este suficient, ci trebuie să fie mai multe - și mai trebuie deschisă o cale în nord.” 

Israelul va continua ofensiva în Gaza

Netanyahu susține în continuare că va continua ofensiva și va intra în Rafah. 

Benjamin Netanyahu, premierul Israelului: Vom finaliza eliminarea batalioanelor Hamas, inclusiv în Rafah. Nu există nicio forță în lume care să ne oprească. Există mulți factori care încearcă să facă acest lucru, dar nu va ajuta, pentru că acest dușman, după ceea ce a făcut, nu o va face din nou. Nici el nu va mai exista.” 

Organizațiile umanitare atrag atenția asupra situației disperate a civililor din Gaza. Aproape 80% din populația enclavei a fost strămutată, iar oamenii au serbat încheierea Ramadanului în tabere de refugiați. 

”Nu există fericire. Nici nu pot să mă uit la oamenii care se plimbă. Nu există fericire în inima mea. Mi-au ucis fiul acum 60 de zile, cum să pot fi fericită?”, a spus o localnică.

În războiul declanșat de atacul militanților asupra Israelului au murit peste 33 de mii de palestinieni, potrivit ministerului Sănătății din Gaza, controlat de Hamas. Pe 7 octombrie anul trecut, membri ai organizației teroriste au ucis 1.200 de evrei și au luat ostatici alți 250

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE