Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Decizie controversată privind avortul în SUA. Curtea Supremă din Arizona a decis că o lege veche de 160 de ani este aplicabilă

Curtea Supremă a Arizonei a decis că o lege veche de aproape 160 de ani care interzice avorturile poate fi din nou aplicată. Aceasta interzice orice avort, iar violul sau incestul nu sunt considerate excepții valabile. Decizia are importante implicații electorale înainte de alegerile prezidențiale care vor avea loc în acest an în Statele Unite.

Legea privind avorturile, adoptată în Arizona în anul 1864, incriminează avorturile în majoritatea cazurilor. Excepție fac doar situațiile în care sarcina pune în pericol sănătatea mamei. De menționat că avorturile erau oricum interzise în Arizona, începând cu a 15-a săptămână de sarcină. 

Jonathan J. Cooper, jurnalist Associated Press: ”Decizia vine la o zi după ce Donald Trump și-a expus propria poziție cu privire la avort. El nu a susținut interzicerea avortului la nivel național și a spus că ar trebui să fie la latitudinea statelor. Vine într-un an electoral în care acest stat va fi crucial pentru a decide președinția și controlul Senatului.” 

Când ar intra în vigoare noua lege

Noua lege ar urma să intre în vigoare în mai. Nu este foarte clar cum va fi aplicată. Procurorul-șef din Arizona, democrata Kris Mayes, a spus însă că nu va pune sub învinuire nicio femeie care a făcut un avort. Cu toate acestea, alți procurori, în special din tabăra republicanilor susțin că vor aplica legea.

Katie Hobbs, guvernatoarea statului Arizona: ”Este o zi neagră pentru Arizona. Ordinul meu prin care le retrag procurorilor din Arizona competența de a-i urmări pe femeile și medicii care fac avorturi rămâne în vigoare. Mai sunt 14 zile până când această interdicție va putea fi din nou aplicată. Aceasta ar trebui să fie abrogată imediat.” 

Arizona este un stat cheie pentru alegerile prezidențiale. În 2020, Joe Biden l-a învins pe Donald Trump în acest stat la o diferență de doar 10 mii de voturi. Președintele american a criticat decizia Curții Supreme din Arizona, pe care a catalogat-o drept una ”plină de cruzime”. 

Karine Jean-Pierre, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe: ”Prin această decizie, în scurt timp, milioane de femei din Arizona se vor confrunta cu o interdicție a avortului și mai extremă, și mai periculoasă decât înainte. Această lege, care a fost adoptată inițial în 1864, cu mai mult de 150 de ani în urmă, eșuează în protejarea femeilor chiar și atunci când sănătatea lor este în pericol sau în cazuri oribile de viol sau incest.” 

În 2022, protecția constituțională a avortului a fost anulată în Statele Unite. Astfel, fiecare stat poate aproba propria legislație în acest sens. De atunci, 16 state americane au interzis avortul. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE