Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Curtea Supremă din SUA, decizie majoră: Dreptul la pilula pentru avort a fost menținut

Publicat de: Mirabela Vasile

Decizie majoră luată de Curtea Supremă a SUA. Aceasta a decis să menţină deocamdată accesul la pilula abortivă folosită pentru mai mult de jumătate din avorturile din ţară.

Mai multdecât atât, a suspendat și măsurile decise de tribunalele inferioare, potrivit AFP.

Guvernul federal a solicitat Înaltei Curți să suspende aceste decizii, ceea ce templul dreptului american a acordat. Este cea mai importantă decizie a Curţii Supreme cu privire la problema avortului, de când a anulat garanţia constituţională a avortului în iunie 2022.

Înalta Curte a blocatîn special hotărârea unui magistrat federal din Texas, cunoscut pentru credinţa sa creştină, pentru poziţiile sale ultraconservatoare fiind numit de Donald Trump, care pe 7 aprilie a retras autorizaţia de introducere pe piaţă a mifepristonului, după ce a fost sesizat de către militanţi anti-avort.

Decizia Curţii Supreme înseamnă, printre altele, că femeile din Statele Unite pot continua să primească mifepristonul prin poştă.

O coaliție de medici anti-avort ceruse marți Curții Supreme a SUA să restricționeze accesul la pastila de avort folosită pe scară largă.

Pilula abortivă, aprobată în urmă cu 20 de ani de FDA

FDA a aprobat pilula abortivă, acum mai bine de 20 de ani, „pe baza unei analize cuprinzătoare a dovezilor științifice disponibile și a stabilit că este sigură și eficientă pentru utilizarea indicată - întreruperea medicală timpurie a sarcinii”, a reamintit agenția.

În combinație cu un alt medicament, mifepristona este folosită pentru mai mult de jumătate din toate avorturile din SUA. Peste cinci milioane de femei americane l-au luat deja de când a fost aprobat de FDA, în urmă cu mai bine de 20 de ani.

În aproximativ 15 state americane care au interzis recent avortul, pilula de avort este deja indisponibilă în mod oficial, deși s-au dezvoltat canale secundare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE