Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce probleme ar putea avea companiile din SUA care le decontează angajatelor cheltuielile de călătorie pentru avort

După ce Curtea Supremă de Justiție a SUA a revocat dreptul federal la avort, în vigoare de o jumătate de secol, companii precum Amazon, Disney, Apple și JP Morgan s-au angajat să acopere costurile de călătorie pentru angajatele care își doresc să întrerupă sarcina, dar locuiesc în state în care procedura este acum ilegală.

Cum se va derula acțiunea?

Companiile au oferit puține detalii despre întregul proces și nu este clar dacă inițiativă este legală, în timp ce protejează intimitatea angajatelor și le ferește de urmărire penală.

Angajatele vor anunța departamentul de resurse umane sau un departament similar că sunt însărcinate și că doresc să facă un avort, a declarat Sharona Hoffman, profesor de drept al sănătății la Universitatea Case Western Reserve. Compania sau asiguratorul său de sănătate ar oferi apoi bani în avans sau o rambursare după aceea.

Hoffman a calificat promisiunile privind costurile de călătorie drept un „beneficiu generos” din partea companiilor și a spus că nu ar fi surprinsă „dacă aceasta devine o practică pe care o întreprind tot mai multe companii,  doar că fără să o mediatizeze”, de teama reacțiilor care pot apărea în urma unor declarații publice pe o temă care divizează, precum avortul.

Companii care oferă beneficii angajaților

Deocamdată, cele mai multe companii mari, care oferă beneficii pentru călătoriile în vederea întreruperii de sarcină, vor adăuga aceste servicii la planurile de sănătate existente, a declarat Jonathan Zimmerman, partener al firmei de avocatură Morgan Lewis, care ajută companiile să își dezvolte și să își mențină beneficiile.

Compania de evaluare a restaurantelor Yelp a declarat că beneficiul său pentru călătorii pentru avort este, de asemenea, administrat de furnizorul său de asigurări de sănătate. Yelp le-a spus angajaților săi că, în cazul în care folosesc beneficiul de călătorie, Yelp nu va avea acces la detaliile serviciului.

Microsoft, între timp, a precizat că acoperă deja avortul, iar acum a extins beneficiile pentru a include cheltuielile de călătorie pentru „aceste și alte servicii medicale legale”, dacă acestea nu sunt disponibile în statul de origine al unui angajat.

Companiile mai mici ar putea avea mai puține opțiuni. De obicei, acestea cumpără asigurări de sănătate pentru angajații lor de la asigurători care se supun reglementărilor statului. Aceste companii au mai puțină flexibilitate în conceperea beneficiilor și pot funcționa în state care interzic avortul.

Părerile sunt împărțite

Având în vedere că peisajul juridic se schimbă rapid, chiar și adăugarea de beneficii de călătorie la un plan medical actual implică un anumit risc. În luna mai, 14 parlamentari din statul Texas au trimis o scrisoare către Lyft prin care au avertizat compania să anuleze beneficiul de călătorie pentru avort, spunând că intenționează să introducă o legislație care să interzică companiilor să facă afaceri în Texas dacă plătesc pentru avorturi sau rambursează cheltuielile legate de avort.

Angajații care nu susțin avortul ar putea fi supărați că firma lor plătește pentru călătoriile altor angajați, de exemplu. Chiar și cei care susțin avortul ar putea să se întrebe de ce compania nu îi plătește să călătorească pentru tratamente de fertilitate sau pentru îngrijirea sănătății transsexualilor, a spus el.

De aceea, experții spun că este probabil ca unele companii să ofere beneficii de călătorie, dar să nu facă anunțuri publice despre acest lucru.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE